We hebben alles maar elkaar kwijt.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: We hebben alles:2 jonge kinderen, hond,  fijn huis met tuin en werken allebei 4 dagen. Als ouders zijn we een goed op elkaar ingespeeld team. En toch. Onze relatie staat op een laag pitje en we krijgen het niet voor elkaar om het verliefde stel te zijn dat we ooit waren. Af en toe doen we iets leuks, maar het haalt het niet bij hoe het vroeger was. We zijn moe: lange werkdagen, schooluitval, boodschappen, sport, clubjes. Hij mist intimiteit en ik het gevoel verbonden te zijn. We praten wel, maar raken ontmoedigd omdat we geen stap verder komen. Wills?

Beste Alles: Tijd is een mysterie. Als we jong zijn is er alle tijd van de wereld. Met kleine kinderen heb je nooit genoeg. Later, in het lege nest vraag je je af waar de tijd gebleven is. Nog later, aan je laatste beetje toe, zou je alles geven voor nog een beetje.

‘Alles hebben’ is hard werken, balanceren en ook jezelf opofferen. Daar is niks beklagenswaardigs aan, dat is het leven en dat is fantastisch, vooral als je dat samen kunt doen. In de hectische ‘Er is geen brood, de hond moet uit, kinderen gehaald en ik zit tegen een deadline aan’, fase is tijd maken voor elkaar van levensbelang voor de toekomst van jullie gezin. “Time is the currency of relationships. There is no way to invest in a relationship without investing your time’.

Samen afspreken zonder de kinderen is goedkoper en leuker dan relatietherapie (of een scheiding) en midden in de nacht en vroeg in de ochtend hebben jullie de wereld voor jezelf.

Zeg vooral tegen elkaar dat het maar tijdelijk is. Over 5 jaar zijn de kinderen groter en over 10 jaar zijn ze weg. Daar zit ‘m de kneep: je kunt niet terug naar vroeger en dat zoeken is vruchteloos. Het leven verandert ons en wat we hebben. Jullie zijn niet aan het zinken, je hoeft niet eens te zwemmen. Je hoeft je alleen maar  hand in hand mee te laten drijven.

P.S. Zeg tegen de kinderen als ze boos zijn omdat jullie alweer weggaan met z’n tweeën, dat ze later tegen hun therapeut mogen klagen.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.