“Jij bent er ook eentje van ons, bonuskleinzoon”.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn vriendin had een zoontje van 2 toen wij drie jaar geleden samen gingen wonen. Inmiddels hebben we er een zoontje van een half jaar bij. Komende zondag gaan we bij mijn ouders paaseieren zoeken. Mijn vader is dol op de baby en zei dat hij zich verheugde op de eerste keer paaseieren zoeken met zijn kleinzoon. Geïrriteerd antwoordde ik dat dit niet de eerste keer was omdat ik de afgelopen drie jaar met bonuszoon en vriendin óók bij hen paaseieren gezocht heb. Zegt -ie: ”Ik bedoel de eerste keer met ‘eigen”. Flabbergasted. Bonuszoon is net zo goed deel van mijn familie als de baby. Wat ga ik tegen mijn vader zeggen, Wills?

Beste DNA: lang leve opa’s en oma’s die kleinkinderen een ‘sense of belonging’ meegeven ongeacht gender, adoptie of bonus: “Jij bent er ook eentje van ons”. Aan jou de taak je bonuszoon én je vader te beschermen. Je vader is een volwassen man en kan een confrontatie met zijn volwassen zoon beter aan dan een kwetsbaar kind het kan verdragen om door familieleden als tweederangs te worden behandeld. Er kan niet genoeg van kinderen gehouden worden en hoe meer mensen hoe beter.

Vraag je vader rustig om baby niet voor te trekken: 1. “Ik begrijp dat je een speciale band voelt met baby.” 2. “Oudste (5) zal dat niet begrijpen en voelen dat hij er minder toe doet”. 3. “Ik vind het pijnlijk te zien hoe je baby voortrekt ten koste van oudste. Ook voor baby want favoriet zijn lokt conflict en competitie uit tussen broers en zussen in plaats van onderling support”. “Je bent al die tijd zo goed geweest voor oudste. Denk dat je je er niet van bewust bent wat er nu gaande is”. “Wil je hier rekening mee houden in de toekomst”.

Je kunt niet van je vader vragen evenveel van beide kinderen te houden of hetzelfde voor ze te voelen. Wat je vraagt is dat hij zijn voorkeur niet overduidelijk laat blijken in hun bijzijn. Allebei evenveel cadeaus, high five’s, aandacht. Eerste Paasdag mogen alle eieren in één mandje.

Voorzichtig, anders gaat het stuk.

Beter-samen.nl Amsterdam, Bergen, Texel