Iedereen in z’n eigen bubbel. Hoe gezellig is dat

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: we waren in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (aanrader). Voor ons zaten vader, moeder en twee meisjes. Iedereen was bezig, ouders op hun telefoon en de meisjes met een spelletje op een tablet.

Er werd gegeten en gedronken maar niet met elkaar gepraat. Zag onszelf weer zitten toen onze kinderen zo klein waren. Kon ik maar even terug in de tijd want wat hebben we een plezier gehad. Moeilijk te zien hoe iedereen in zijn eigen bubbel zit nu. Wills?

Beste Tijdmachine: ik begin met het einde.  Onze kinderen zijn van vóór de smartphone en ik zou niet weten hoe wij daar nu mee zouden omgaan.

Zie jij telefoonverslaafde ouders en ‘beziggehouden’ kinderen? Kan, maar context is alles en zonder zijn je conclusies een slag in de lucht. Wat jij ziet als verwaarlozing kan evenzogoed een rustige maaltijd met goed opgevoede kinderen zijn.  Of zochten ouders de sluitingstijd van Het Sprookjesbos op hun telefoon. Was niet de maaltijd de attractie maar iets tussen twee activiteiten in. Laatste dag van de vakantie en blij toe dat er niet gepraat wordt. Een afspraak: ‘Als we de tijd krijgen iets op het werk te regelen, gaan we daarna op avontuur en vanavond pannenkoeken eten”.

Ben je bereid niet te weten wat je zag? Oordelen schept meer afstand dan telefoons aan tafel.  Als je je, terecht, zorgen maakt over wat er allemaal op ouders afkomt- veel meer dan smartphones-, maak de aansluiting die je zo graag ziet: “Wil me nergens mee bemoeien, valt me op dat jullie kinderen zich zo keurig gedragen”.  Of zoiets. Het moment door jouw liefdevolle ogen laten zien en alleen als er om gevraagd wordt, helpen met wat zij ervaren als lastig, niet met wat jij vindt waar zij tekortschieten.

Zo gezellig was het echt niet altijd aan tafel in de smartphoneloze tijd of wel. Throwbacktime: naar de eenmalige opvoering van: ”De omgevallen chocolademelk”, bedacht en opgevoerd door mijn kinderen, op mijn veertigste verjaardag. Dag Perfectie, welkom Goed Genoeg.

Wees aardig, of mopperig, maar bescheiden. Alsjeblieft, voor alle (groot)ouders die zich ergeren, in welk restaurant dan ook, wiens kinderen groot geworden zijn vóór de smartphone, je weet niet wat je zou doen in hun plaats nu. Echt niet.

.

Beter-samen.nl Relatietherapie  en systeemtherapie Amsterdam, Bergen, Texel