Weer een relatie mislukt. Ik durf uit schaamte niet weg te gaan.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn eerste huwelijk eindigde na 7 jaar. Ik was aangekomen en na de geboorte van onze drie kinderen niet meer aantrekkelijk (zijn woorden). Nu woon ik 1,5 jaar samen met een oudere, ook gescheiden man in zijn huis, die af en toe klappen uitdeelt en vervolgens zegt hoeveel ’t hem spijt. Onlangs bonsde hij op de op de deur van de badkamer en greep me bij m’n keel toen ik opendeed. Twee van de drie kinderen waren thuis en ik weet niet wat ze gehoord hebben. Buurvrouw weet het en zijn moeder ook. Ik kan de gedachte aan een tweede relatiebreuk niet verdragen, laat staan de praktische kant overzien. Wat moet ik zeggen tegen andere mensen? Ik schaam me dat ik het zo ver heb laten komen. Wills?

Beste Klappen: waar heb je het idee vandaan dat één scheiding nog geaccepteerd wordt, maar dat het je, als het je een tweede keer overkomt, zo aangerekend wordt dat dit tot elke prijs vermeden moet worden? Of het nu je eerste man is, vijfde of zevende: niemand heeft het recht je te slaan, tenzij uit zelfverdediging. Híj zou zich moeten schamen, niet jij voor wat jou wordt aangedaan. Wie over de schreef gaat is verantwoordelijk en dat doet en is hij.

Je hebt van hem gehouden, je hebt hem vertrouwd en neeneenee hier héb je niet om gevraagd. “Waar twee kijven, hebben twee schuld’, ‘Hij begint, jij stopt’ en ‘Kijk eerst naar je eigen gedrag en dan pas naar dat van de ander’ worden nogal eens gebruikt om de schuld in de schoenen van het slachtoffer te schuiven. Don’t go there.

Je wilt niet dat de kinderen opgroeien met huiselijk geweld. Sowieso, ook als er geen kinderen waren is het ontoelaatbaar. Ze hebben het allang gehoord en/of gezien.

Wat je tegen anderen gaat zeggen: “Hij sloeg me”, “Dat is privé”, of: “Waarom wil je dat weten?” Je bent niemand iets verschuldigd alleen jezelf; eergevoel en veiligheid. Therapie. Alleen. Nu. Ontelbare mishandelde vrouwen gingen je voor. Onwards en upwards. Neem de tijd voor je het volgende bed, relatie, nachtmerrie enz. induikt. Hou je taai.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.