Gelukkig getrouwd, geen seks, wel kankerpatient.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: ik ben een gelukkig getrouwde man en kankerpatiënt met een slechte prognose. Ik heb me erbij neergelegd dat we al jaren geen seks hebben. Deze zomer komt een oud-collega die naar Nieuw Zeeland is verhuisd naar Nederland, op vakantie. Ooit kort een affaire gehad en via email in contact gebleven. Seksuele toespelingen op en hints naar haar bezoek zijn overduidelijk. Zal ik open kaart spelen met mijn vrouw en de boel overhoopgooien hier of mijn mond houden. Voor alle duidelijkheid: ik ken mijn prioriteiten en weet dat mijn ziekte is geen excuus is om me te misdragen. Doen of niet, Wills?

Beste Laatste Kans: het is nog lang geen zomer hé. Weet je zeker dat je dit kunt regelen zonder dat je vrouw van wie je houdt erachter komt? Je slechte prognose is zoals je zegt geen excuus om egocentrisch of een botte hork te worden. Een rouwende weduwe achterlaten is anders als een rouwende, bedrogen weduwe.

Esther Perel, de wereldberoemde relatietherapeute (zie vorige week), heeft het over ”the burden of knowing “. Soms is het op een na meest liefdevolle wat een imperfecte partner kan doen (imperfecte partner die één keer vreemdgaat en niet van plan is dat nog een keer te doen) zijn of haar partner de burden of knowing te besparen, en die alleen te dragen. Ra ra, niet vreemdgaan is het meest liefdevolle wat een imperfecte partner kan doen.

Juist als je een goede relatie hebt, gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen, kan het zijn dat je vrouw je begrijpt en ruimte geeft ómdat ze van je houdt. Het niet delen zou ze erger kunnen vinden dan wat je graag zegt te willen doen. Als het zo eenvoudig lag bij jullie had je geen advies gevraagd aan een wildvreemde, denk ik.

Ik zal je helpen. Als het antwoord op de vraag over geheimhouden ‘ja’ is en je vooruitzichten slecht, allejezus, ga ervoor en geniet van de voorpret. Het is nog lang geen zomer en met de wensambulance naar je ex-minnares is weer een hele nieuwe dimensie.

Tegen niemand vertellen dat ik dit gezegd heb, oké?   

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.