Wie krijgt Lassie? Relatie veranderd maar de liefde voor je huisdier niet.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: 2,5 jaar geleden kreeg Nick van zijn vriend Laurens, mij, een pup voor zijn verjaardag. Ik ben Tintin. Toen Nick twee maanden later de relatie verbrak en voor zes maanden naar Spanje vertrok, bleef ik bij Laurens. Na ommekomst meldde Nick dat hij voorlopig niet terugkwam en als Laurens mij zat was, kon ik op marktplaats. Nu, twee jaar later is Nick in Nederland en wil mij terug. Dat ga ik niet doen. Ik heb het goed bij Laurens; lange wandelingen, jachthondentraining, goed eten en veel knuffels. Ben aan hem gehecht geraakt. Nick is boos op Laurens en ik ben boos op Nick. Hoe kan hij dit niet begrijpen. Nu heb ik tenminste Laurens nog. Wills?

Beste Tintin: en Laurens heeft tenminste jou nog. Ken je: “Wie krijgt Lassie”- scheiden en huisdieren. Juridisch gezien is verdedigbaar dat Nick de tweede keer de eigendom aan Laurens heeft overgedragen (anders marktplaats). Je bent al je hele leven bij Laurens -2,5 jaar voor honden is 17 mensenjaren- en je hebt je aan hem gehecht en hij aan jou.  Ik zit in team Laurens. Heeft hij Nick al laten weten dat hij de eerste keer dacht dat het oppassen tijdelijk zou zijn en hij Nick wilde helpen. De tweede keer hij mocht ervan uitgaan dat Nick van jou af wilde en heeft hij zich over jou ontfermd. Voor altijd. Omdat je een medeschepsel met gevoel bent die je niet zomaar in de steek laat.

Stel Nick voor een hond uit het asiel te nemen. Kunnen jullie samen rennen en Nick en Laurens met elkaar wandelen. Eind goed al goed. De oplossing: meer honden!  Voor iedereen! In het vervolg wel duidelijker zijn over verwachtingen en papier is geduldig. Hou vol!

Groet, van de eerste huisdierenmediator van Nederland.

NB  Vrijdag 21 juni 2024 de e-boekpresentatie: “Wie krijgt Lassie”, over scheiden en huisdieren. Een hondvriendelijke handleiding voor baasjes en hun huisdieren wanneer de relatie is veranderd, maar niet de liefde voor jullie huisdier. Over rechten, verantwoordelijkheden en mogelijkheden om de overgang naar een nieuwe fase voor alle betrokkenen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe maak je een huisdierenplan en bestaat er een omgangsregeling voor huisdieren? Info: www.huisdierenmediator.nl

www.beter-samen.nl Relatietherapie en huisdierenmediator. Amsterdam, Bergen , Texel.