Hij stelt een halfopen relatie voor. En zij?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: stel: een aantrekkelijke man, arts, midden dertig, krijgt veel aandacht van vrouwen. Hij is verliefd op zijn vriendin, maar zou graag af en toe seks hebben met anderen. Zij zegt dat ze een eenzijdige open relatie wel wil  proberen. Wordt zij daar ongelukkig van, Wills?

Beste Hypothese: voor elk wat wils. Mensen die geloven in beloftes en monogamie hebben gelijk. Mensen die geloven in meerdere liefdes, al dan niet tegelijkertijd, in onze lange levens hebben gelijk. Mensen die vinden dat het niemand wat aangaat wat mensen onderling afspreken hebben gelijk (wel aan de kinderen denken).

Waar het fout gaat is als een van beiden, in het geheim, de afspraken ondermijnt, al dan niet hopende de relatie zo in stand te kunnen houden. Wishful thinking, want geheimen veranderen de dynamiek en energie die naar buiten is gericht verzwakt de primaire relatie. Kiezen voor de extra’s buiten verandert de status quo binnen de thuisrelatie en andersom. Tenzij de keuzes onderdeel gemaakt worden van de relatie zelf en er overeenstemming is. Dat vraagt om openheid, zeggen wat je denkt en voelt. De oplossing is er, idealiter, nog voor het probleem: een partner die eerlijk, open en moedig met je praat. Of dat snel wil leren.

Wordt zij ongelukkig van een halfopen relatie? Dat hangt ervan af waarom ze dit voorstelt. Misschien heeft hypothetische vriendin er geen behoefte aan met anderen te vrijen en er geen probleem mee als hij dat wel doet – zolang hij maar discreet en respectvol is. Of raakt ze opgewonden van het idee van een eenzijdige open relatie – wil ze er zelfs bij zijn om ernaar te kijken. Nogal wat vrouwen accepteren dat hun mannelijke partner vreemdgaat omdat de voordelen van een hoge status (financieel en anderszins) voor hen belangrijker is dan seksuele exclusiviteit.

Als je trouw blijft aan je woorden en waarden, eerlijk bent, niemand kwaad doet of uitbuit en geen wetten overtreedt, is het jullie speelveld. Draait om het vinden en zijn van een goede partner, hoe dat er ook uit mag zien. Dat geldt voor iedereen behalve, stel dat, je alleen door het leven wilt gaan.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen Heiloo