Families. Zucht. Mijn schoonzusje heeft geen filter.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn man’s broer heeft alle contact verbroken, twee zussen praten niet met elkaar en een van hen gaat alleen met ons gezin om. Dit schoonzusje heeft geen filter. Al 30 jaar gaat ze er met gestrekt been in; bot en veroordelend: “Zo ben ik nou eenmaal”. Gescheiden en een reeks van conflicten en teleurstellingen op haar werk achter de rug. Therapie en een spirituele reis hebben haar verzacht en nu wil ze de familiebanden aanhalen, belt zelfs met onze volwassen kinderen. Meer dan een etentje of cultureel uitje voor haar verjaardag kunnen wij niet opbrengen. Wills?

Beste Schoonzusje: Families. Zucht. ‘They keep me in business’. Is ze gemeen en doortrapt of eerder egocentrisch en wereldvreemd en zal ze zichzelf nooit herkennen in jouw beschrijving? “Zo ben ik nou eenmaal”, kan het enige antwoord zijn. Zondermeer. Als iedereen dat roept zonder zich een beetje aan te passen zou dat de wereld beter of slechter maken, schoonzusje van schoonzusje?

Niemand wil de slechterik zijn, maak dat je haakje. Zie haar als iemand van een andere planeet. Negatieve gevoelens jegens iemand nestelen zich zo diep dat we steeds bevestiging zoeken om die gevoelens te rechtvaardigen. Verrast deze ‘alien’ je, par hasard, als je vraagt: “Je bent mijn schoonzusje en ik wil mijn best doen naar je te luisteren zoals je bent. Ben jij ook bereid naar mij te luisteren (appen), zoals ik ben? Dat zou ik willen, niet op eieren hoeven lopen, ons contact verbreken of dat jij jezelf niet kunt zijn”. Maak dát je doel, dat je hebt gezegd wat je wilt, dat je gehoord bent. Maar wees niet degene die een gat in haar leven slaat.

Verwacht niet langer dat zij anders is dan zij is. Organiseer dat etentje én dat uitje, bel eens per maand/kwartaal/jaar, app foto’s van de kleinkinderen, iets. Doe wat je kunt (niet meer)— voor jezelf en je geweten. Je weet niet hoe ze denkt of voelt en hoe diep de wond als je verdwijnt. Je weet alleen dat je jezelf de kans geeft om de wijste te zijn, en dat leidt zelden tot spijt.

We are all just walking each other home -Ram Dass

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel.