Je kunt je zo ongelukkig voelen

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ben sinds twee jaar gescheiden en na een heftige tijd vanwege het zoeken van woonruimte, heb ik het gevoel dat ik stilsta nu. Ik mis mijn ex niet, maar wel de financiële zekerheid, gezelschap, steun van een partner (ver te zoeken in mijn huwelijk) en onze ruime woning (nu 10 hoog achter).
Met onze kinderen gaat het gelukkig goed. Maar waar is mijn oude zelfvertrouwen gebleven? Het valt tegen wat er in de relationele ‘restantenbak’ zit nu ik ouder en minder aantrekkelijk ben en ik ben niet geïnteresseerd in getrouwde engerds die weleens een oudere vrouw willen. Ik zou zo graag mijn zelfvertrouwen terugvinden en mannen niet bij voorbaat wegjagen en/of mezelf ongewild veroordelen tot een allenig leven.

Beste Onzekere: Optimistisch blijven als je lang alleen bent, financieel krap zit, niet prettig woont en de toekomst je weinig kansen lijkt te bieden is als een lange tocht door de woestijn zonder water. Logisch dat als je vindt dat anderen die het ‘veel beter voor elkaar hebben’ winnaars zijn, jij je de verliezer voelt. De vraag is of het je lukt tegenslag niet persoonlijk te nemen en je vooral niet ellende op ellende gaat stapelen.

Zie de feiten: Hoe dapper ga je om met de slechte kaarten die je deze ronde toebedeeld zijn door gewoon te blijven werken en te zorgen voor je familie en vrienden. Je bent niet aan de drank, egocentrisch of bitter geworden. Doorploeteren als je je buitenspel voelt staan vraagt om doorzettingsvermogen en is uiteindelijk een van de grootste uitdagingen in het leven want ‘hoop verloren, is al verloren’ in leven en liefde.
Positief denken is overgewaardeerd – stof voor een column of drie – en de kunst is wishful thinking om te zetten in actie dus wacht niet tot het goudschip jouw flatje binnenvaart en Matthijs van Nieuwkerk is volgens Story al bezet. Vraag jezelf wat een ’goed mens’ zou doen in jouw situatie en doe wat goed is en je redelijkerwijs van jezelf mag verwachten, ondanks je verlies, armoede en eenzaamheid die je ziel zo kunnen verduisteren.
Schrijf op wat je dagelijks nodig hebt aan werk, gezondheid, overleven en persoonlijke behoeftes. Evalueer jezelf zoals je een vriendin zou evalueren. Geef jezelf extra punten als je goed bent voor jezelf, in plaats van jezelf te zien als een verliezer die niets verdient. Neem een coronapuppy over van een spijtoptant (poes mag ook als een stinkende kattenbak in huis goed is voor je zelfvertrouwen). Je zult je niet steeds een winnaar voelen, maar zo kun je zeker niet verliezen.

www.beter-samen.nl Oase in de woestijn. Nu ook praktijk in Heiloo.