Haar ex wil haar terug. Wat als zij deze uitnodiging niet kan weerstaan?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Al 7 maanden is het aan met de leukste vrouw op de wereld. Helaas kreeg ze onlangs een mailtje van haar ex, waarin hij haar excuses aanbood en dat hij graag weer contact met haar wilde. Hij was de liefde van haar leven toen ze studeerde en hij heeft haar hart gebroken door regelmatig vreemd te gaan. Ik ben bang dat hij haar terug wil en dat zij deze uitnodiging niet kan weerstaan. De dreigende situatie in Oost-Europa helpt niet. Ik ben gespannen, doomscroll door de sociale media, slaap onrustig en haal me van alles in mijn hoofd. Wat kan ik doen?

Beste Doomscroller: Dit is slecht nieuws dat tegelijkertijd goed nieuws kan zijn. Eerst het slechte nieuws: je onrust is gerechtvaardigd en er is weinig wat je kunt doen om het contact te verhinderen. Zelfs als zij er niet op in gaat, zal het haar in verwarring brengen.
Het goede nieuws is: wees blij dat hij nu gemaild heeft en niet als jullie al 2 of 5 jaar bij elkaar zijn. Jij kunt ook niet verder met haar als zij terug wil naar hem. Ze moet iedereen kunnen krijgen maar voor jou kiezen. Je kent haar 7 maanden en in tragedies is dat slechts de eerste akte. Wees moedig en zeg hoe gek je op haar bent, en dat zij moet doen met haar ‘unfinished business’ wat zij moet doen. Dat doet ze toch wel, want zo gaan die dingen. Maak het ook jouw idee en jullie zullen er elkaar leuker door vinden, en niet onbelangrijk, jij jezelf ook.

Doomscrollen is ongezond en verslavend en zadelt je op met angstige situaties ver van huis waar je geen invloed op hebt. Online lijkt dat anders, want op sociale media kun je je mening geven, maar weten doe je het niet want de informatieoorlog is al veel langer bezig. ”Waarom zou ik in het hier en nú willen leven?” hoor ik je protesteren en daar heb je een punt. Er zijn betere tijden geweest en het is geen wonder dat ontsnappen aan de dagelijkse realiteit zo aantrekkelijk is, zoals je gemerkt hebt.
‘Il faut cultiver son jardin’ (Voltaire). Waar kijk je naar uit, heb je wel invloed op en wordt je geduld beloond? Sporten, koken, werken, muziek maken? Het gaat om balans en als je niet geworteld bent kun je omvallen. Vertrouw er maar op dat de toekomst vol bochten en kronkelingen zit.

Geen gekoekeloer in de toekomst meer.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo en Texel.