Een eigen leven, mag ik daar over dromen?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ben rusteloos, somber en zit niet lekker in mijn vel de laatste maanden. Het met elkaar opgehokt zitten door de coronacrisis heeft daar zeker ook aan bijgedragen. Wij vormen een gezin van twee vaders met twee (jonge) (adoptie)kinderen en zijn ruim 11 jaar samen. Ik hou zielsveel van mijn man: hij is een verantwoordelijke, hardwerkende man en een leuke en lieve vader, niks mis mee.
Nu we alles hebben wat we ons wensen knaagt er iets aan mij en fantaseer ik over een alternatieve relatie. Bijvoorbeeld samen blijven maar af en toe andere mensen zien; soort van open relatie (ik weet niet eens of ik wel vreemd wil gaan maar ik zeg bij voorbaat geen nee). Of over ieder een eigen woning en af en toe samen slapen en ieder apart reizen maken, alleen en met de kinderen.
Ik kan mijn eigen werk plannen en ben graag langdurig in andere steden en landen. Mijn man heeft een boot, wil het liefst varen in de vakanties en is voor zijn werk gebonden aan onze woonplaats. Ik wil niet uit elkaar en het belang van de kinderen gaat voor alles. Mag ik doordromen of is het beter het er niet over te hebben?

Beste Eigenleven: Wil niet iedereen een eigen leven, behalve degenen die het ook echt hebben? Het coronagras is altijd groener bij de buren. Ongeacht de uitkomst: het er niet over hebben is de eerste stap op weg naar verwijdering. Het lijkt tegenstrijdig, maar door je ongenoegen te verzwijgen handel je niet in het belang van jullie relatie. Als de huidige situatie je irriteert en emotioneel uitput gaat het toch wringen en zal je ongenoegen zich onherroepelijk uiten door afstandelijk te worden of te gaan kibbelen.

Kies ervoor, uit liefde voor je man, jullie relatie zo in te richten dat jullie er allebei mee om kunnen gaan én het welbevinden van jullie kinderen niet wordt geschaad. Kies er ook voor uit liefde de invloed van de pandemie die gevoelens uitvergroot te onderkennen. Dat betekent dat je eerst een minder vergaande oplossing bespreekt om te kijken of dat helpt tegen een probleem dat na één jaar Corona Opsluiting heel groot lijkt. Neem een van je dromen die het minste gedoe zal opleveren. Apart op reis? Komt in de beste gezinnen voor als het om zaken of hobby’s gaat. Breng het, als ‘t weer mag en veilig is, als een verschil in interesse tussen jullie.

Als jij jouw bijdrage in het huishouden kan blijven doen op een andere manier of een ander moment (en de zorg voor het gezin niet aan hem overlaat) kun je uitproberen hoeveel eigen leven je nodig hebt om beter in je vel te zitten. En of hij ervoor open staat (idealiter ook beter van wordt) en of deze verandering al genoeg is om een standvastig gezin te blijven. Praat, probeer, vertrouw, doe meer of minder al naar gelang. Hoe bijzonder is liefde die meebuigt door de jaren heen. Het moet wel. Kan niet anders, voordat ze breekt.

Grenzen verkennen met Wills? : www.beter-samen.nladvertentie