Zijn broer heeft een affaire maar dat mocht ik niet weten.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: sinds kort is bekend dat mijn zwager al twee jaar een affaire heeft. Mijn man, zijn broer, was op de hoogte, ik niet. Hij had beloofd niks tegen mij te zeggen. Daar ben ik het niet mee eens. Echtgenoten zouden geen geheimen voor elkaar moeten hebben. Hij hoeft niet álles met mij te delen maar als ik hem vraag of iets wel of niet zo is kan hij: ‘Ik heb beloofd daar niets over te zeggen’, niet maken. Toch?

Beste Nieuwsgierig Aagje: geliefden zouden geen geheimen voor elkaar moeten hebben maar dat belet niemand een veilige haven te zijn voor de geheimen van anderen. Wie weet of hij zijn broer gevraagd heeft: ’Ik zou dit graag aan Sasha willen vertellen. Is dat goed?’

Spreekt voor zich en ik vraag me af waarom het voor jou zo belangrijk is te weten wat jouw man met anderen bespreekt. Is er iets wat hij niet met je deelt wat je wel graag zou willen- ik raad hem aan dat wél te doen- maar het lijkt of je wilt dat hij álles met je deelt. Vind je het ook oké om zijn post open te maken?

Ga jij er bij voorbaat vanuit dat jouw vriendinnen alles doorvertellen aan hun man? Twijfelachtig genoegen als alles doorverteld wordt tegen iemand die je niet zelf in vertrouwen hebt genomen.

In iedere relatie heb je recht op privacy en het recht iets niet te vertellen, ongeacht hoe triviaal of hoe belangrijk gewoon omdat je dat niet wilt. Er is wel een grens aan en die ligt bij de gevolgen van het niet vertellen. Zijn privacy houdt op als het gaat om iets wat jullie relatie of jou persoonlijk aangaat. Of als het gaat om een geheim dat zo belastend is dat het de sfeer thuis beïnvloedt. Of als je je partner wilt behoeden ongewild iets doms of pijnlijks te zeggen over gevoelige onderwerpen. Denk aan kinderen krijgen, miskramen etc. 

Het doorvertellen van geheimen is geen openheid maar indiscretie. Je man heeft zijn broer iets beloofd, niet tegen jou gelogen, geen halve waarheden verteld en geen essentiële informatie voor je achtergehouden.

Het geheim op zichzelf wordt op een gegeven moment irrelevant. Dat hij zich aan zijn woord gehouden heeft niet.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.