Ze wil dat ik voor haar ga verhuizen.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: ik ben een gescheiden vader van twee studerende kinderen. Mijn vriendin, voor wie ik gescheiden ben en die de liefde van mijn leven is, heeft geen kinderen. Zij woont in België en ik in de kop van Noord-Holland. In het weekend zien we elkaar maar de afstand begint ons op te breken. Ze wil hom of kuit: samenwonen in België- haar huis is mooier en zij heeft een betere baan- of we zetten er een punt achter. Ik word verscheurd bij het idee weg te moeten uit mijn vertrouwde omgeving en ver weg te wonen van de kinderen, vrienden en overige familieleden.  Slaap slecht, wik en weeg mijn (gemaakte) keuzes en voel ’s nachts de twijfel erin sluipen. Wills?

Beste Hom of Kuit: nu al word je geplaagd door twijfels over gemaakte keuzes (voor je vriendin boven je huwelijk?). Wat denk je als je toegeeft en kiest voor de ‘betere baan en het mooiere huis’ van je vriendin in plaats van voor je sociale netwerk, jarenlange hartverbindingen en familie? Je onrustige klop-klop-klop hart zegt dat je al zo veel opgegeven hebt. Of zie je op dit ‘hom of kuit moment’ dat je klem zit. Als je niet meegaat naar België heb je  straks het nakijken als je met lege handen achterblijft. Geen gezin, geen echtgenote, geen ‘liefde van je leven ’meer.

Misschien is je vriendin zelf je grootste teleurstelling. Voor haar heb je beloftes verbroken, mensen verdriet gedaan en nu vraagt ze je ook nog je boeltje te pakken en huis en haard te verlaten. Zodat zij haar ‘mooiere huis en betere baan’ kan houden.

Geven en nemen in een relatie gaat over zien en gezien worden. Uit eigen ervaring en na talloze gesprekken in mijn praktijk denk ik dat de balans tussen geven en nemen in een relatie kortdurend scheef kan staan maar als hij langdurig naar één kant overhelt wordt het een bedreiging voor de relatie en veroorzaakt eenzaamheid en ontwrichting.  

Wik en weeg tot je een ons weegt; het gaat er om wat je eerlijk vindt. Vraag jezelf morgen, na de zoveelste doorwaakte nacht, bij het krieken van de dag af wanneer de liefde van je leven denkt iets voor jou op te gaan geven. Wakker?

www.beter-samen.nl  Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.