Wordt het papa of Jaap?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: we kunnen het niet eens worden hoe onze dochter -verwacht eind April- ons gaat noemen. Mijn vriend is voorstander van zijn eigen naam zoals hij dat vanuit huis heeft meegekregen en ik wil dat ze mama en papa gaat zeggen. Mama en Jaap vind ik, ook naar de buitenwereld toe, verwarrend.

Daarnaast willen we haar een naam geven die je zelden hoort en in onze omgeving wordt daar zo-zo op gereageerd: “Het is anders als een volwassen vrouw zichzelf zo zou noemen – bijvoorbeeld Stoffie. Die weet waar ze aan begint maar wat doe je een kind aan met zo’n naam?”. Wills?   

Beste Mama en Jaap: de beste reden die ik kan bedenken waarom mensen hun kind een veel voorkomende, buitenissige of of juist traditionele naam geven is omdat ze die mooi vinden. Enige bedenking zou kunnen zijn dat als deze naam anders gespeld wordt dan uitgesproken, dochter levenslang zal spellen en de uitspraak herhalen.

Bied je (kraam) bezoek van die wasbare badstoffen doekjes met een belletje eraan aan -waar baby’s zo dol op zijn. Met de instructie die in hun mond te proppen als ze iets over de naam willen zeggen. Je gaat echt niet genoeg slaap krijgen en voldoende uitgerust zijn om hier de eerstkomende periode veel energie aan te kunnen besteden. Geef het tijd, alles went.

Mama en Jaap; te verwarrend…. in 2024? Kijk eens om je heen naar de schuivende panelen overal. Voordat ik je bij ga praten over relationele ontwikkelingen; je kunt nog zoveel vóóraf bedenken, de dagelijkse praktijk zal het laatste woord hebben. Vaak inventiever dan jezelf ooit had kunnen bedenken. Noemt ze jullie straks mama Chilli en papa Bandit als ze Bluey heeft ontdekt. Is toch niet zo dat het voor jou belangrijker is wat de buitenwereld denkt dan wat je vriend wil?

Het leven gaat z’n gang wel. Heel belangrijk dat jullie praten over opvoedstijlen, levensfilosofie of ervaringen vroeger thuis. Om ‘common ground’ te vinden binnen jullie verwachtingen, wensen en aanpak. Kinderen kunnen heel goed leven met de verschillen tussen ouders. Maar niet als de ouders dat zelf niet kunnen. Veel geluk met jullie dochter.

Beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Bergen, Texel