Wij zoeken een relatietherapeut

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Onze relatie is niet in gevaar, maar er speelt iets waar ik graag samen met mijn man en een professionele derde over zou willen praten. Verder dan Dr. Phil gaat mijn ervaring met relatietherapie niet en mijn vraag is: hoe vinden we een goede relatietherapeut? Mijn man praat niet graag over zichzelf of zijn gevoelens. Ik kan moeilijk navraag doen in onze kennissenkring, want dan denken ze dat we problemen hebben. Via onze huisarts kunnen we naar de praktijkondersteuner, maar die woont bij ons in de buurt en zij is nog zo jong. Hebben we een relatietherapeut nodig en waar moet je op letten als je googelt?  

Beste Perfecte Plaatje: Omdat je je zorgen maakt over hoe iedereen over jullie denkt, ga je op internet op goed geluk een therapeut kiezen? Hoe lang al is het voor jou belangrijker op anderen een gelukkige indruk te maken, dan dat je relatie dat werkelijk is? Ik weet niet waar de schoen wringt maar voor het geval je partner geregeld agressief of gevaarlijk is, is individuele therapie effectiever om er achter te komen waarom je bij iemand blijft die je zo behandelt.

Dat jullie je relationele zorgen willen bespreken is lovenswaardig en hoopvol. Veranderingen kosten tijd en vragen een ander perspectief en mensen blijven vaak onnodig lang rondraaien om dat andere perspectief.

Er is moed voor nodig om tegen een vreemde te zeggen : “We hebben hulp nodig.” Het is niet aan je huisarts of jullie kennissenkring om over jullie te oordelen, en mochten zij dat toch doen dan zou het zomaar positief kunnen zijn. Want jullie nemen de relatie en het gezinsleven serieus. Naast veiligheid, verzorging en liefde is een van de belangrijkste dingen die je je kinderen kunt geven: een voorbeeld zijn van hoe liefhebbende ouders zich gedragen.

Bespreek met je man of hij als ‘warming up’ een en ander op wil schrijven. Laat hem dan gelijk bij het kennismakingsgesprek vertellen hoe het hem tegenstaat over zichzelf en zijn gevoel te praten. Een ervaren therapeut zal nergens van opkijken (hé, dit is therapie!) en het gesprek van daaruit beginnen.

Zet het perfecte plaatje uit je hoofd en vraag om je heen naar wat je nodig hebt: een competente relatietherapeute met levenservaring, liefst met hond. Bingo.

www.beter-samen.nl.