Weet ze wel hoeveel ik doe? Ik ben er zelf ook nog.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Twee jaar geleden kreeg mijn vriendin een herseninfarct. Ze is hersteld, al zijn er restverschijnselen: snel overbelast, vergeetachtig en slecht zicht links. Werken en autorijden gaat niet meer en ze is deels afhankelijk van mij. We kenden elkaar pas anderhalf jaar en woonden nog maar kort samen. Ik hou van haar, maar word ongeduldig, zelfs geïrriteerd als we iets moeten afzeggen omdat ze moe is, haar spullen zoekmaakt, of haar pincode vergeet. Zij verwijt mij gebrek aan emotionele beschikbaarheid, die ik wel had tijdens haar herstel. Mag ik teleurgesteld zijn? Heeft ze door hoeveel ik doe? Ik ben er zelf toch ook nog?

Beste Mantelvriend: Ziekte is een indringer, zowel in het lichaam als in de relatie, die hierdoor onder een vergrootglas komt te liggen. “Mag ik dan bij jou”, zingt Claudia de Breij: de behoefte aan geborgenheid neemt toe, terwijl het vermogen open te staan voor de ander afneemt omdat je allebei geconfronteerd worden met je eigen behoeftigheid en kwetsbaarheid.

Jullie waren nog in de verkenningsfase toen het noodlot toesloeg waardoor je versneld voor de keuze bent gesteld om er een verbintenis voor het leven van te maken, of om – in de ogen van de buitenwereld – iemand te worden die zijn zieke vriendin in de steek liet. Je kunt moeilijk boos op haar zijn want zij heeft hier ook niet om gevraagd.

Bij ziekte is er, anders dan bij vreemdgaan, geen ander om je frustratie en woede op te richten. Je lijkt te worstelen met deze ambivalentie: boos omdat ook jouw toekomstperspectief overhoop ligt en je daar schuldig over voelen omdat zij zo hard getroffen is en overduidelijk lijdt.

Of mensen bij elkaar blijven als een van beiden een (ernstige) aandoening krijgt hangt ervan af. Als jij niet verder wil met haar, zou niemand je daarom moeten veroordelen; het gevoel van verplichting of medelijden is een wankele basis. Je zegt van haar te houden en wellicht heb je, zoals meer mantelzorgers, behoefte aan ruimte, energie en aandacht om woorden te geven aan emoties en over en weer zorgen te delen. ‘Van harte welkom’, zal mijn antwoord zijn op jullie vraag:

Mogen we dan bij jou, Wills?


Over Wills: Wills is werkzaam vanuit Amsterdam, Heiloo en Texel als EFT relatietherapeut, systeemtherapeut i.o, trainer provocatieve coaching, en mediator. Kennismaken? Wil je ook relatietherapie? Kijk op www.beter-samen.nl. wat ik voor jou of jullie kan betekenen.