We waren toch samen in Nepal?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: samen met een goede vriendin met een groepsreis naar Nepal geweest. Het was haar idee om mijn vriend niet mee te vragen. Ze twijfelt aan zichzelf, waarom zij geen relatie heeft, wat er mis is aan haar. Vanaf dag één klikte het tussen haar en reisgenoot B. Niet leuk voor mij. Haar reactie onlangs maakt het alleen maar erger. Zij had er geen moment wakker van gelegen. “Jij hebt je toch ook goed vermaakt met de anderen?” Hoe egoïstisch, terwijl ik zoveel rekening met haar gehouden heb en dit reisje me veel geld gekost heeft. Ik wil geen gedoe en heb er verder niet meer over gesproken. Ik neem afstand van haar en de vriendschap, Wills?

Beste Groepsreis: multiple choice. A. Een vertrouwensbreuk in jullie relatie omdat zij je aan je lot over liet. B. Dat het te begrijpen is dat ze na alle twijfels oogkleppen opzette toen dit geluk haar ten deel viel. C. Dat vrienden één teleurstelling in een vriendschap van x jaar door de vingers zien. D. All of the above.

Vraag: waarom komt dit pas ná de vakantie ter sprake en niet tijdens. Als in: “Je bent de hele reis alleen met hem opgetrokken. Ik voelde me gepasseerd en overbodig. Natuurlijk heb ik me vermaakt met de anderen maar dit heeft me veel geld gekost, heb mijn vriend op jouw verzoek thuisgelaten en jij negeerde me!”

Haar verweer achteraf: “Waarom heb je dat toen niet gezegd? Ik voel me niet schuldig over mijn contact met deze reisgenoot. Je kent mijn twijfels over mezelf en ik dacht dat je het zou begrijpen en leuk voor me zou vinden.”

Lijkt alsof dit de eerste confrontatie is in jullie lange vriendschap en jullie hier niet op voorbereid waren. Hoe het verder gaat staat of valt met communicatie: hoe open jullie zijn naar elkaar. Jíj hebt niets gezegd tijdens de reis en bent daarna onduidelijk geweest over je teleurstelling. Zij heeft in Nepal weinig empathie laten zien door niet te checken hoe haar intensieve contact met hem voor jou was en daarna heeft ze zich defensief opgesteld.

“Keeping it awkward, brave and kind’, zegt Brene Brown. Denk duif met een olijftakje. Hou het eenvoudig: ”Ik ben je vriendin en nog steeds boos over hoe het gegaan is. Wil dat je dat weet, zullen we samen terugkijken?”

Succes!

www.beter-samen.nl  Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel