We hebben alles behalve elkaar.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: We hebben alles: 3 jonge kinderen, een hond, een fijn huis met tuin en we werken allebei 4 dagen. Als ouders zijn we een goed op elkaar ingespeeld team. Niks te mekkeren, en toch. Onze relatie staat op een laag pitje en we krijgen het niet voor elkaar om het verliefde stel te zijn dat we ooit waren.
Af en toe doen we iets leuks, maar het haalt het niet bij hoe het vroeger was. Veel tijd voor date nights is er niet: lange werkdagen, schooluitval, boodschappen, sport, clubjes. We zijn moe. Hij mist intimiteit en ik het gevoel verbonden te zijn. We praten er over, doen ons best, maar raken ontmoedigd omdat we geen stap verder komen. Wills?

Beste Alles: Tijd is een mysterie. Als we jong zijn hebben we alle tijd van de wereld. In een relatie met kinderen heb je nooit genoeg. Later, in het lege nest vraag je je af waar de tijd gebleven is. Nog later, als je aan je laatste beetje toe bent, weet je echt hoe waardevol het is. Alles hebben is hard werken, balanceren en ook jezelf opofferen. Daar is niks beklagenswaardigs, onmogelijks of ergs aan, dat is het leven en dat is fantastisch, vooral als je dat samen kunt doen. In de hectische ‘Er is geen brood, de hond moet nog uit, kinderen opgehaald en ik zit tegen een deadline aan’, fase is tijd maken voor elkaar van levensbelang voor de toekomst van jullie gezin. “Time is the currency of relationships. There is no way to invest in a relationship without investing your time”.

Samen afspreken zonder de kinderen is goedkoper en stukken leuker dan relatietherapie (of een scheiding). Zeg vooral vaak tegen elkaar dat het maar tijdelijk is. Over 5 jaar zijn de kinderen groter en over 10 jaar zijn ze weg. Daar zit ‘m ook de crux: je kunt niet terug naar hoe het vroeger was tussen jullie en dat blijven zoeken is vruchteloos. Het leven verandert ons en wat we hebben. Jullie zijn niet aan het zinken, je hoeft niet eens te zwemmen. Je hoeft je alleen maar hand in hand mee te laten drijven.

P.S. Zeg tegen de kinderen als ze mopperen omdat jullie alweer weggaan met z’n tweeën, dat ze later tegen hun therapeut mogen klagen.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.