Vriendschap en vaccinatie

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn beste vriendin en ik verschillen hemelsbreed van mening over vaccineren. We kennen elkaar al lang en hebben zoveel geschiedenis samen, dat ik altijd gedacht heb dat we de rest van ons leven beste vriendinnen zouden blijven, wat er ook zou gebeuren.
Maar nu twijfel ik. Ik ben het niet eens met haar keuzes, logica en gedrag. Ik heb me zodra dat kon laten vaccineren en zij niet. We hebben weinig geduld met elkaars standpunt en ik zie er tegenop met haar te praten omdat ik dan steeds denk: “Dit is hoe ze echt is”, en dat wil ik niet. We praten nu al een tijdje niet meer met elkaar. Kan een vriendschap dit overleven?

Beste Vriendin: Normaal gesproken ben ik degene die roept dat vriendschappen in allerlei soorten en maten komen en hoe waardevol het kan zijn om te gaan met mensen die ons al kenden toen we nog op de kleuterschool met poppen speelden.

Maar er is een verschil tussen het hebben van een andere politieke voorkeur of het hebben van verschillende morele waarden. Door je te laten vaccineren doe je niemand kwaad. Door je niet te laten vaccineren stel je jezelf en anderen bloot aan ziekte en dood en lever je jouw bijdrage aan de verspreiding en mutatie van een virus dat wereldwijd miljoenen mensen ziek heeft gemaakt of het leven heeft gekost, om maar te zwijgen over de emotionele, medische, educatieve en economische verliezen. Beschouw deze ongelijkwaardige posities niet als iets om over te discussiëren en blijf trouw aan jezelf.

Nu jullie niet meer met elkaar praten zul je een besluit moeten nemen. Met een groot hart, blik op de toekomst en lage verwachtingen de vriendschap herstellen: “Je zit verkeerd, maar ik hou van je. Kunnen we vrienden blijven?” Of het verlies van de vriendschap incasseren.
Niet door haar te ghosten: jullie jarenlange vriendschap verdient beter. Schrijf bijvoorbeeld: ”Als we elkaar spreken merk ik hoeveel er veranderd is en ik veranderd ben en jij ook. We kunnen naar elkaar wijzen maar ik wil je geen pijn doen en onze geschiedenis zal me altijd dierbaar blijven. Ik hoop dat je begrijpt dat dit ons laatste contact zal zijn voorlopig. Ik wilde niet niks meer laten horen zonder iets uit te leggen, hoe moeilijk dit ook is. Ik wens je alle goeds.”

Klinkt ongemakkelijk, bijna als een persbericht over de scheiding van een stel BN’ers. Maar op de keeper beschouwd is het duidelijk, respectvol en de-escalerend en dat is te verkiezen boven misverstanden, neerbuigendheid en ruzie (PR mensen worden niet voor niets zo goed betaald.) Het virus infecteert ook vriendschappen.

www.beter-samen.nl. Ook voor vriendinnen.