Vriendin is ‘ontwaakt’ en meent zich beschermd tegen corona.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Een goeie dierbare vriendin die ik al lang ken is altijd al spiritueel ‘angehaucht’ geweest. Ze gelooft in de kracht van positief denken, affirmaties, vorige levens, engelen én een hogere macht aan wie je wensen, zorgen en problemen kunt overdragen. Af en toe zegt ze dingen die mij echt te ver gaan en dan zeg ik ook dat ik het niet wil horen.
Nu is ze onlangs ‘ontwaakt’ en sindsdien is ze beschermd tegen Corona. Ze ‘weet’ gewoon dat ze het niet kan krijgen en ze twijfelt over de vaccinatie. Dat mag ze van mij geloven, maar ik sta hier anders in en deze overtuiging van haar grijpt ook in in mijn leven. Ik heb een oudere partner, kinderen en kleinkinderen en wil liever niet meer met haar omgaan of dat ze op bezoek komt als ze het Corona-virus niet serieus neemt.

Ik weet niet hoe ik dit aan haar duidelijk kan maken. Ze is een hele lieve, warme en zachtaardige vrouw die zich door een hogere macht beschermd waant tegen ziektes en tegenslagen omdat ze positief denkt en ‘snapt hoe het werkt’. Hierdoor verwijderen we van elkaar, raken elkaar kwijt en dat wil ik niet. Kun je me helpen?

Beste Vriendin: Haar geloof strookt niet met jouw feiten dus geef alle hoop op een gesprek hierover op. Echter, waarom zou je er tegenin willen gaan in plaats van (gewoon) accepteren? Met accepteren bedoel ik niet dat je het met haar spirituele, magische manier van denken eens hoeft te zijn. Ook niet dat je haar denkwijze- dat zij immuun is voor een virus -hoeft te vergoelijken en evenmin dat je jouw gezin hoeft bloot te stellen aan de roekeloosheid van haar handelen.

Met accepteren bedoel ik dat je haar neemt zoals ze is en je realiseert dat het geen zin heeft hier met haar over te discussiëren en/of proberen haar te overtuigen van het tegendeel. Dit betekent dat je grenzen aan mag geven en dat je daar niet met haar over gaat onderhandelen. “Ik ben blij te horen dat je zo optimistisch bent. Maar ik geloof er niet in dat ik immuun ben, dus houd ik afstand.” Als ze daar tegenin gaat, blijf je aardig en geef je vriendelijk aan er verder niet over te willen praten.
Er staat jullie niets in de weg jullie jarenlange innige vriendschap te continueren, zolang je zorgt voor je eigen fysieke en emotionele grenzen door voorzorgsmaatregelen te treffen. Haar ‘spirituele ontwaken’ is tenslotte maar één kant van haar. Wees dankbaar voor en koester haar zachtaardige, warme, lieve kant Daar is niet iedereen mee gezegend.

Ook voor vriendinnen: www.beter-samen.nl