Vrienden met veel geld

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: vrienden hebben hun schaapjes op het droge en rentenieren volop. Ze maken verre reizen, tweede huis, verwennen de kleinkinderen enz. Wij hebben het niet zo breed en gaan voorlopig niet met pensioen. Ik erger me aan hun geneuzel. Enerzijds bagatelliseren zij hun rijkdom tegenover ons en anderzijds zijn ze druk, druk, druk. Geen tijd om een boek te lezen! Te bellen tussen de reisjes door! Wees eerlijk denk ik dan. Erken dat jullie bevoorrecht zijn, geluk hebben. Dat geld een vloeibare vorm van vrijheid is en het leven makkelijker maakt. Dat zegt niemand. Grrrr, realiseren ze zich dat wel? Wills?

Beste Ergernis: wat wil je, minder gekakel of zouden ze meer moeten lijden? Feit is dat jullie en hullie leven anders is om verschillende redenen.  Zou het je helpen als ze thuisbleven en chagrijnig, kwetsbaar of ziek zouden zijn of financieel onderuitgaan? Dat is ‘onaardig’ en zou als het waar werd, je (mantel) zorgtaken en stress bezorgen naast je werk. Zo bekeken: gaat dit over geld of over vriendschap?

Vriendschappen zijn kwetsbaar en voor-altijd- garanties zijn er niet.  Belangrijke gebeurtenissen maken dat je minder beschikbaar bent voor elkaar; serieuze relaties, kinderen krijgen, carrière switches, stoppen met drinken, verhuizen, zorg voor bejaarde ouders of financiën. Vriendschappen zijn van levensbelang; je leeft letterlijk langer als je vrienden hebt en als ik de minister van Volksgezondheid mag geloven in Week tegen Eenzaamheid, zijn we allemaal maar één uitnodiging verwijderd van de vrije val in de eenzaamheidsepidemie. Maar het leven gaat zijn eigen gang.  Onbewust toegebrachte kwetsuren en teleurgestelde verwachtingen stapelen zich op en riskeren we- indien onbesproken- mensen die we kennen en van wie we houden te reduceren tot kille stereotypes; ‘rijke renteniers tegenover arme ploeteraars’. En nemen afstand.

Echte vrienden doen wat ze kunnen om de lucht te klaren. Tijd voor een vriendschap reset en jouw rol daarin. Wees brutaal eerlijk. “Ben blij dat het jullie goed gaat. Misschien heb ik jullie geld wel helemaal niet nodig (wacht…ik zei misschien he). Maar als ik jullie hoor klagen over druk, druk, druk, ik niet goed over mijn eigen geploeter heen kan kijken en denk: Möchte ich deine Sorgen haben. Kennen jullie dat gevoel, lieve bondgenoten, ….en wat hebben jullie er toen mee gedaan?”. Luister, luister, luister.

Oproep: rentenier die óók graag de lucht wil klaren.  Mail wills@beter-samen.nl

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.