Vriend met ex

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriend en ik zijn 12 jaar samen en hebben het goed, behalve dan dat ik het moeilijk heb met zijn contact met een ex, met wie hij jaren geleden een knipperlicht relatie heeft gehad. Ze appen en gaan af en toe uit eten, zonder mij. Eenmaal belde zij hem midden in de nacht emotioneel op, want haar vader was overleden.
Hij werkt veel thuis en zijn laptop staat gewoon op tafel en hij weet dat ik hun mails lees. Hun berichten over en weer eindigden met kusjes, hugs en dingen als ‘je zit voor altijd in mijn hart’.
Ik heb gezegd dat ik hun contact bedreigend vond en hem gevraagd ermee te stoppen. Hij verzekerde me dat het een onschuldig, vriendschappelijk contact is en hij is boos op mij, vindt mij kinderachtig en jaloers en het is jammer dat ík geen exen heb waar ik zo goed bevriend mee ben gebleven. Het mailen en appen gaat gewoon door en we hebben er regelmatig ruzie over. Ik vind dat hij een emotionele affaire met haar heeft, hij vindt dat ik hem moet vertrouwen. Ik denk erover haar te mailen, maar is dat verstandig?

Beste Vriend-Met-Ex : Ja, dit is een emotionele affaire. Nee, mail haar niet, het zal hen alleen maar naar elkaar toe drijven. Zelfs als jouw e-mail ertoe leidt dat zij het contact met hem verbreekt (niet waarschijnlijk), blijf je achter met een vriend die geen oog heeft voor jouw gevoel van veiligheid. Zij is niet het probleem maar hij, die nu als het ware dagelijks ketchup over je eten doet terwijl hij weet dat je niet van ketchup houdt en boos wordt als je vraagt om mosterd.

Iedere relatie heeft z’n eigen regels en onderhandelingsruimte over de plaats voor exen. In jullie geval gaat het niet om de details, maar dat hij weet dat hij iets doet waar jij last van hebt en niets doet om jou gerust te stellen, tegemoet te komen of een compromis te zoeken. En dan nog boos wordt ook!
Wees nog één keer heel duidelijk en zeg hem, eventueel in een mail, hoe onmogelijk deze situatie voor je is. Als hij dan nog niet doorheeft hoe het contact met deze ex jullie relatie beïnvloedt en hij houdt vast aan zijn omgang met haar tegen beter weten in, moet je je echt afvragen of hij de man is met wie je verder wilt.

www.beter-samen.nl

Wills wil graag kennismaken met de lezers!
Weet uzelf welkom op 6 en 13 aug van 13.00-16.00 in de prachtige boekhandel Plukker in Schagen.advertentie