Vreemdgaan. Wel of niet thuis vertellen?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ben vreemdgegaan met een collega tijdens een 2-daags bedrijfsuitje Hij is net als ik gelukkig getrouwd en heeft ook kinderen. Het is voor ons allebei een eenmalig iets geweest. We wonen niet bij elkaar in de buurt en op kantoor werken we op verschillende afdelingen.
Als ik rondvraag bij mijn vriendinnen ben ik niet de enige. Ik heb het niet aan mijn man verteld en voel me er niet eens slecht over. Hoor jij dit vaker in je praktijk? Vind jij dat ik het mijn echtgenoot wel moet vertellen?

Beste Avontuurtje: ‘To cheat or not to cheat, that’s the question.’ Nadat het vreemdgaan is uitgekomen, zitten stellen vaak in staat van crisis bij mij op de bank. Bang voor verlies van hun voorspelbare toekomst onderhandelen ze dan pas voor het eerst met elkaar over grenzen, liefde, monogamie en wat vreemdgaan is. Een liefdesaffaire? Onverschilligheid? Betaalde seks? Chatroom? Jarenlange seksuele stilte? Op Tinder blijven als je steady met een iemand omgaat? Minachting? Porno?

De vraag is nu, Avontuurtje, valt wat er gebeurd is binnen jullie impliciete of expliciete, uitgesproken of stilzwijgende afspraken, dan is seksuele vrijheid all yours. Of weten jullie dat maar half van elkaar en is het beter geen slapende honden wakker te maken. Geheimen leiden tot liegen, verraad en huichelarij.

Over het algemeen geldt dat partners het beste af zijn als ze hier hetzelfde over denken, dus er lang en breed over praten in een eerder stadium voorkomt verrassingen en moeilijke beslissingen die je anders na het uitkomen plotseling in je eentje moet nemen.
Vreemdgaan gebeurt vaak impulsief maar onze reactie over en weer daarop zou dat niet moeten zijn. Gebruik om dit te bespreken de momenten dat het onderwerp vanzelf ter sprake komt omdat een buurman, vriendin of BN-er vreemd is gegaan. Geef je eerlijke mening en probeer, als jullie botsen, samen tot een compromis te komen van wat voor jullie beiden acceptabel is.

Ik weet niet, Avontuurtje, bij gebrek aan context wat jullie van elkaar mogen verwachten. Of ik ‘dit veel vaker hoor in mijn praktijk’ geeft me het ongemakkelijke gevoel dat je hoopt dat ik vreemdgaan wil normaliseren. Weet dat ik je terugschrijf om je te helpen, niet om te oordelen. Niet ik, maar jij zult moeten leven met de consequenties van je gedrag.

Beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.