Vragen naar vorige relaties

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: we hebben elkaar begin vorig jaar ontmoet. Hij is weduwnaar na een huwelijk van 32 jaar en ik heb 2 langdurige (x meerdere kortere) gehad. Hij is alles wat ik wil van een partner en we hebben het al over samenwonen. Dit keer wilde ik van meet af aan open zijn over mijn gevoel. Ook gelijk maar eerlijk over mijn uiteenlopende seksuele escapades. Dat had ik niet moeten doen. Hij blijft toespelen op en peuren in mijn (talrijke) ervaringen; wat, hoe dan en welke ‘toeren’ hij van mij verwacht. Tig keer aangegeven dat dit achter me ligt, stoppen ho maar, Wills?

Beste Grens: Het lijkt hém niet te lukken jouw ervaringen achter zich laten. Of hij gaat beter zijn best doen, of het is klaar. ‘Alles wat je wilt van een partner’ is  acceptatie zoals je nu bent; niet gestraft worden om wie je was/bent. Het dringt niet door dat jij een leven vóór hem hebt gehad en inmiddels levenservaring genoeg op zak om je grens aan te kunnen geven in bed. Of als je gegrild wordt door zijn verwachtingen en oordelen. Je bent hem niets verschuldigd uit je verleden. Het is onaanvaardbaar je uit te horen over je seksuele verleden en als je eerlijk bent, dat tegen je te gebruiken.

Wat heb je de lat laag gelegd als dit ‘alles’ is.’ Pas maar beter op jezelf dan je nu doet. Totdat je blij wordt van iemand en die iemand blij van jou én volwassen genoeg is om niet te worden achtervolgd of zich bedreigd voelt door jouw leven daarvoor. Dat hij beelden van jou voor zich ziet met een ander is te verwachten maar je hoeft niet te ondertitelen; bespaar de seksuele details. Hoe eerder hoe beter dat je dat weet van elkaar en de beste manier is een goed gesprek. ‘We zijn volwassen en met al onze ervaringen bij elkaar gekomen. Vind het prima om niet in detail te weten van je vorige seksuele relaties en ik hoop dat jij dat ook vindt?’.

Tip: boek ‘Late Liefde’ van Corine Koole

www.beter-samen.nl Amsterdam, Texel, Bergen