Soulmate waar ben je?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Na 17 jaar gaan mijn man en ik vriendschappelijk uit elkaar. Ik ben erg verdrietig, niet daarover, maar ik heb het gevoel dat ik mijn hele leven al op zoek ben naar een ‘soulmate’ en dat dit, gezien mijn leeftijd, niet meer gaat lukken.

Vrienden zeggen me dat ik niet verdrietig ben omdat ik nu alleen ben, maar vooral omdat ik mezelf met deze instelling verdrietig maak. Dat ik pas gelukkig zal zijn met iemand als ik gelukkig ben met mezelf. Ik word hier zo opstandig van en antwoord dan dat ik pas innerlijke vrede kan ervaren met een soulmate en dat ik nooit gelukkig zal worden in m’n eentje. Ik heb geen idee hoe anderen dat doen. Houd ik mezelf voor de gek of ken ik mezelf beter dan mijn vrienden?

 

Beste Zielezoekster: Je kent jezelf het beste, makkelijk zat. Maar je vrienden hebben beter door dan jij dat je jezelf in de weg zit. Wat is een soulmate behalve een bedacht idee? Sommige relaties zijn beter dan andere, en sommige mensen beter voor ons dan andere, maar ideaal bestaat niet. Niet in mensen, en niet in een match.

De waarde van een relatie wordt gevormd door speciale momenten, die zich opstapelen door de tijd heen. Of niet. Je kunt een diep-gevoelde, vervullende verbinding ervaren die resulteert in een jarenlange verbintenis, die dan toch afbrokkelt onder de druk van tijd en persoonlijke veranderingen, of die voortijdig door de dood wordt verbroken. Het gevoel van verbonden zijn was er, maar bleek simpelweg niet voor altijd.

Voelde je ex-huwelijk als een veilige haven voor tenminste een aantal jaren? Het einde ervan kan de geborgenheid die je toen hebt ervaren niet uitwissen. Bovendien kunnen de ervaringen van de verbroken relatie (s) je ontvankelijk maken voor andere mensen die beter aansluiten bij de rijpere persoon die je bent geworden.

De verwachting dat je ‘ergens’ een ideale levenslange partner zult vinden is een onwaarachtige echo van een sprookje dat dagelijks door de realiteit uitgedaagd wordt: ‘Ik heb m’n hele leven gezocht naar m’n soulmate, zonder succes. Ik kan alleen gelukkig worden met m’n soulmate.’

Alsjeblieft, weersta de zuigkracht van zulke onrealistische romantiek. Stel jezelf haalbare doelen: ‘Ik zal de relatie met mensen waar ik om geef versterken en nieuwe aangaan met goede mensen die ik tegenkom’. Niet zoeken naar. Maken. Want dat kun je zelf doen.