Vertrouwen. Hoe hervind je die na een affaire?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Vorig jaar kwam ik erachter dat mijn man een affaire had. Hij heeft spijt betuigd, de affaire beëindigd en we zijn in relatietherapie gegaan. 6 maanden later bleek hij nog steeds contact met haar te hebben. Ik heb er toen een punt achter gezet en weer betuigde hij spijt en smeekte me terug te komen. Hij ging in therapie en wij opnieuw in relatietherapie.
Van de buitenkant lijkt het of we in rustig vaarwater zijn gekomen. Hij zegt dat hij van mij houdt, niet meer wil praten over zijn ontrouw en zich schuldig voelen, maar aan onze toekomst werken. Ik wil hem niet kwijt maar ik vertrouw hem niet meer. Wat nu?

Beste Vertrouwen: ‘How can I begin anything new with all of yesterday in me?” zingt Leonard Cohen (Beautiful Losers). De basis voor iedere relatie is vertrouwen en zekerheid dat ons geen pijn gedaan zal worden vóór we ons kwetsbaar op kunnen stellen en de garantie dat onze partner ons op de eerste plaats zet en niet zijn/haar eigen belang.

Vertrouwen ontbreekt omdat: 1. Na de eerste ontdekking heeft hij spijt betuigd en is met jou in relatietherapie gegaan en tóch weer de fout ingegaan; 2. Hij wil er nu niet over praten, terwijl híj jouw vragen zou moeten beantwoorden net zolang tot jij er grip op hebt. Ontwijken lijkt ontkennen en dat hij je nu trouw is betekent niet dat het probleem opgelost is.
Houvast heb je wél aan wat hij nu doet: van je houden, met jou in relatietherapie en in individuele therapie, tegenstrijdigheden in zichzelf onderzoeken en oplossen waardoor ‘ik wil er niet over praten’ kan veranderen in ‘voor jou wil ik een open boek zijn’.

En jij? Kun jij de nieuwe realiteit verdragen, zonder hem of jezelf te haten? Heb je een meetbaar doel met de relatietherapie en hoeveel tijd je daaraan wilt spenderen? Zonder jezelf emotioneel terug te trekken of is verwijdering nog de enige optie? Vertrouwen is óók een sprong in het diepe, en wil je dat? Wie/wat wil jij zijn en wat vooral niet? Een affaire herdefinieert de relatie, en jullie samen de betekenis van de affaire. Leonard, zing nog een keer over herontdekken, inspiratie en opnieuw uitvinden. “Love is not a victory march, it’s a cold and it’s a broken hallelujah, hallelujah,halleluuuuujah”.

Beter-samen.nl Amsterdam,Heiloo, Texel