Verliefdheid vlucht uit de realiteit?

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Ik ben tot mijn verwarring verliefd op een vrouw uit mijn koor. Zij heeft, net als ik, ook een echtgenoot en kinderen. Ik tel de dagen tot de koorrepetitie, fantaseer over haar ‘toevallig’ tegenkomen en toegeven aan de verleiding. Enerzijds verlang ik naar rust en stabiliteit, anderzijds zijn vlinders in mijn buik spannend en is er even geen inflatie, klimaatcrisis en oorlog meer. Is het een vlucht uit de realiteit waar ik zo’n behoefte aan heb?

Beste Vlinders: Ja, wie niet? Heftig, ken je haar al lang? Verliefde mensen idealiseren hun geliefde, zijn blind voor negatieve kanten, negeren hun sociale omgeving  en houden er irrationale denkpatronen op na, aldus dr. Jack van Honk. Verliefdheid is ook bijna altijd tijdelijk. Denk eens terug aan die ‘obscure objects du désir’ van weleer. Wat was er ook weer zo aantrekkelijk aan? Weten dat alles voorbijgaat, is het enige medicijn dat we hebben tegen de obsessieve gekte die verliefdheid kan zijn. Dat, en stil willen staan bij de gevolgen van de stommiteiten die je kunt begaan door impulsief te handelen nu. Wat als je je gevoelens kenbaar zou maken aan haar?

Optie 1: Zij ook op jou maar hecht aan haar relatie en gezin. Ze hebben geen open relatie. Nu alles op tafel ligt, zal ze afstand  houden om niet in de te verleiding komen. Einde contact. Optie 2: Zij niet op jou, vreest dat aardig doen jou hoop geeft en zal je mijden. Einde contact. Optie 3: Zij ook op jou, heeft een open relatie, jullie hebben een korte affaire die uitgaat als een nachtkaars. Jij blijft een illusie armer achter en hebt thuis heel wat te repareren én zingen in het koor zal nooit meer hetzelfde zijn.

‘Fools rush in where angels fear to tread’ waarschuwde Alexander Pope in de achttiende eeuw. Wees voorzichtig, er is geen haast bij. Bied weerstand aan het innerlijke conflict met jouw nieuwe mantra: ’Het geeft niet, het is helemaal niet erg, verliefd zijn gaat voorbij’. Herhaal, herhaal, herhaal tot de urgentie er van af is. Als je kunt, geniet van de levensenergie en hoop op een lange en hechte (en uiteindelijk veel waardevollere) vriendschap in voor- en tegenspoed. Adem in, adem uit.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel