Veranderen, lekker makkelijk.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: In mijn vriendinnengroepje zorgen jouw adviezen geregeld voor levendige discussies. Je bent voor de een te direct, voor de ander lekker no nonsense, mooi afgewogen dan wel ongenuanceerd, vaak ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Ons leven zit vol complexe situaties en conflicterende belangen en jouw adviezen lijken eenvoudig, maar zo makkelijk is het niet jezelf of anderen te veranderen. Wij spreken uit ervaring en vragen ons af of jij leeft naar je eigen idealen?

Beste Groepje: Eens. Mensen zijn ingewikkeld, het leven is rommelig en jezelf of anderen veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Helaas, volgens de (geestige en inspirerende) New Yorkse schrijver David Sedaris “I haven’t the slightest idea how to change people, but still I keep a long list of prospective candidates just in case I should ever figure it out”.

Mijn insteek in de Flessenpost is een ander perspectief bieden omdat de antwoorden vaak genuanceerder zijn dan wel/niet, goed/fout, ja/nee waar we zo aan vastklampen als we boos, bang of onzeker zijn, of pijn hebben. Ons leven speelt zich af niet zwart/wit, maar in een oneindige variatie grijstinten. Een perspectief dat kan helpen bij het zoeken naar productiever gedrag en inzicht verschaffen in vastgeroeste, onlogische en soms zelfs destructieve denkpatronen. Om eigen grenzen te verkennen en verstevigen om je staande te houden en idealiter je relaties beter te maken.

Iedereen heeft zijn eigen pijn, of wel iets aan de hand. Ook ik heb in mijn hobbelige leven in het donker getast en getwijfeld aan alles en mezelf. Door na te denken, delen, anderen te bevragen, films en literatuur, staat op mijn tegeltje nu de volgende levensregel. “Weet wat je principes zijn, leef daarnaar, op je eigen manier, om het beste uit je karakter, omstandigheden en talenten te halen”. (Dat het mij niet altijd lukt blijft tussen ons, oké?). Dit betekent dat als jij op basis van jouw eigen principes, op je eigen manier, je gesteund weet en tot betere beslissingen komt met mijn advies, ik mijn werk gedaan heb.

Het is een genoegen uitgenodigd te worden in de verhalen van loyale lezers van mijn column in de Flessenpost en mee te denken over relaties. Ik blijf er maar even, leer er van, waardeer het en verdwijn weer. Nieuwsgierig naar het volgende verhaal.

Beter advies heb ik niet.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.