Vader, vriendin, dochters

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn moeder is twee jaar geleden overleden. Mijn zusje en ik houden veel van onze vader, hij heeft onze moeder zo liefdevol verzorgd toen ze ziek was en het is waar dat zij hem op het hart heeft gedrukt niet alleen te blijven en ja hoor, binnen het jaar had hij een nieuwe vriendin. Helaas, gaandeweg wordt duidelijk dat deze vrouw een wig wil drijven tussen ons en hem. Ze vertelt leugens over ons, heeft de foto’s van onze moeder verwisseld voor die van haarzelf, en bekritiseert onze opvoeding. We voelen ons niet meer welkom thuis en vervreemden langzamerhand van onze vader. Gesprekken hierover resulteerden in heftige ruzies waarbij hij steevast háár kant koos. We willen dat hij gelukkig is, maar met iemand anders. Hij leest de Flessenpost uit Bergen en is fan van je. Hopelijk ziet hij onze vraag en kan jouw advies hem wat duidelijk maken.

Beste bezorgde dochters: Helaas, iemand willen redden uit de handen van een ‘verkeerde’ partner resulteert vaak in het tegenovergestelde: hoe meer je trekt, hoe harder ze vastklampen. Bovendien kan deze partner jullie op grond van jullie verbeten gedrag beschuldigen van manipulatie. En daar heeft ze wel een punt: jullie proberen je vader te beïnvloeden omdat jullie ervaren hoe zij de dynamiek tussen jullie verstoort, hem onwaarheden vertelt en de afstand tussen jullie vergroot. Stop met haar in de kaart te spelen! Hoe meer jullie je tegen haar verzetten, hoe meer jullie vader haar zal verdedigen. Jij en je zusje hebben je eigen verlies en verdriet te verwerken, en kunnen misschien niet helemaal overzien wat de ziekte en dood van jullie moeder voor hem betekent en waar hij nu behoefte aan heeft.

En daarom, liefhebbende dochters, moeten jullie nu tegen heug en meug iets heel moeilijks gaan doen namelijk de keuzes van je vader respecteren (hoe slecht die in jullie ogen ook zijn), proberen een vriendschappelijk band met haar op te bouwen (zij is de poort naar je vader), en haar niet afvallen of aanvallen (ook al kun je haar niet uitstaan).

Vanuit deze houding maak je het volgende duidelijk: “We houden van je en we willen dat je gelukkig bent. Je vriendin is niet aardig tegen ons en we maken ons zorgen om je, maar je hebt het recht je eigen keuzes te maken. We zullen altijd je dochters blijven, willen elkaar niet kwijtraken en we zullen ons best doen een goede verstandhouding met jullie te hebben. Papa, laten we elkaar beloven dat we de deur altijd open zullen houden.” De dingen veranderen, lieve dochters, en wij met hen.

Lieve vader die dit misschien leest, hierbij een open invitatie voor een rendez-vous met jou en je vriendin in de nieuwe betersamenbuiten praktijkruimte van Wills en Plank de hond; het Bergerbos, Geestemerambacht, het strand of de duinen. Hoe is t met jullie?

Ook samen met Wills wandelen en praten over je vader, moeder of kinderen? www.beter-samen.nl