Therapeut kan eerlijk zijn.

Wills Langedijkcolumn

Hoi Wills! Je advies vorige week aan de minnaar van de vrouw die niet voor hem kan kiezen met veel plezier gelezen. “Ga weg, geef haar tijd om eens goed na te denken wat ze wil. Het is heel moeilijk om met een lange relatie te breken, en als ze dat uiteindelijk toch wil weet ze je te vinden’, adviseerde je. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en je te schrijven wat ik hiervan dacht.
Al lezende bekroop mij namelijk het gevoel dat ik eigenlijk tegen hém (de minnaar) zou willen roepen: grijp die vrouw en ontvoer haar, hoe heet het, schaak haar. Laat haar ergens op een fijne plek ervaren hoe het is om echt lief te hebben, hoe was het ook al weer, dát gevoel! Kan ze altijd nog zeggen dat ze toch besluit te kiezen voor de rust en de ruimte van een veilige stabiele relatie. Maar dan hoef je niet zo lang in onzekerheid te leven, en je hebt gedaan wat je kon. Haha. Toch? Groet van Marie.

Beste Marie: Dank voor je reactie. Food for thought! Na heroverweging sta ik nog steeds achter wat ik geadviseerd heb, en blijf daarbij, al wil dat niet zeggen dat ik het bij het juiste eind heb. Graag leg ik hier uit wat ik poog te doen in mijn adviezen.
Het is begrijpelijk dat mensen (dat doe jij niet hoor) me soms mailen met vragen als: “Ben jij wel voldoende gekwalificeerd en opgeleid als therapeute om tegen mensen te zeggen dat ze onderhand eens volwassen/aardiger/trouw/minder afhankelijk/eerlijker etc. moeten worden? Wie ben jij eigenlijk dat je hier iets over zeggen mag?” *Ik pretendeer niet meer te weten of wijzer te zijn dan bijvoorbeeld jouw beste vriendin of je buurvrouw en ben net als iedereen door schade en schande wijs geworden. Het grote verschil tussen mij en je vriendin of buurvrouw is dat ik eerlijk tegen je kan zijn, wat voor mensen waar je een (vriendschaps)relatie mee hebt of die je dagelijks tegenkomt, een stuk lastiger is.

Mijn adviezen gaan niet over goed of fout en hoewel ik af en toe behoorlijk direct kan zijn ben ik ook best aardig. Meestal probeer ik degene die mijn advies vraagt een nieuw perspectief te bieden of de keuzemogelijkheden, waar ze voor staan, stuk voor stuk goed te belichten. Voor mij ligt het antwoord vaak buiten wel/niet, goed/fout, ja/nee waar we zo aan vastklampen als we boos, bang of onzeker zijn, of pijn hebben. Wij mensen zijn gecompliceerd, ‘life is messy’ en ons leven speelt zich niet af in zwart/wit, maar in een oneindige variatie grijstinten. Dat wil ik met mijn adviezen duidelijk maken. Maar het is en blijft alleen mijn mening, beste Marie. Er zijn ook andere.

Wil je ook weleens de waarheid horen?
*Ga voor opleiding, achtergrond en ervaring van Wills naar www.beter-samen.nl.