Spijt van onze keuze voor één kind.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn man wilde het bij één kind houden en daar is het bij gebleven.  Zij is twaalf en steeds vaker voel ik spijt en het gemis van een tweede kind. Ik ben boos op mijn man; indertijd had ik de moed en energie niet om tegen hem in te gaan. Heb gezwegen en nu vreet het aan me. Dit is niet gezond. Heeft het zin hier over te beginnen? Er valt niks meer aan te veranderen want we zijn nu te oud om kinderen te krijgen

Beste Bootmisser: zullen we 9 juni tot ‘Dag van de Bootmissers’ uitroepen? Voor alle mensen die dit stukje lezen met tranen in hun ogen; die met spijt terugkijken op gemaakte keuzes.

Als je vastzit in boosheid en verdriet heb je twee (lastige) opties:
1. Zwijgen. Je man, kind en anderen zullen zich afvragen waarom je in mineur bent en blijft en zelf lijd je onder je (situationele?) depressie.
2.Uitspreken. Stop met doen alsof tegen je man. Zeg dat je boos bent en waarom. Luister zonder jullie ervaringen te vergelijken. Lastig, omdat praten over lang opgekropte gevoelens confronterend kan zijn.

Zo kom je los, bootmisser, door uit te reiken. Zwem weg van de gemiste boot en houd je als drenkeling vast aan hier en nu. Niet om het gemis niet te hoeven voelen maar om jóuw leven te gaan leven. Focussen op de liefde die je te geven hebt, niet op waar dat niet kan. Je wellicht laten inspireren door alternatieve gezinsuitbreiding; exchange studenten onderdak bieden, pleegkinderen, vluchtelingenkinderen, de baby van de overwerkte buurvrouw?

Uit teleurstelling verlangen we naar een andere levensloop, – die we ons geïdealiseerd voorstellen. Je gaat geloven dat je dat allemaal gemist hebt nu je andere keuzes gemaakt hebt. Maar ook bij keuze b. en c. zou van alles zou zijn wat je er niet bij bedacht had. Bij je tweede of derde kind, je verhuizing naar Italië en ja tegen die ander zeggen. Ons ‘niet geleefde leven’ kan prachtig en beter zijn, het is alleen niet óns rommelige leven, vol teleurstellingen en verrassingen.

Ons ‘niet geleefde leven’ is een spookschip, waar we niet op zaten en als het voorbij vaart zwaaien we het uit vanaf de kant totdat het aan de horizon verdwijnt.

Beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.