Snurken

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn tweede echtgenoot is attent, empathisch en betrokken. Maar sinds een paar maanden word ik ‘s nachts wakker van zijn harde gesnurk, alsof er een vliegtuig opstijgt. Hij ontkent het, zegt dat hij zelfs helemaal niet geslapen heeft en dat ik gewoon een lichte slaper ben en overal wakker van word. Waarom zou ik hierover liegen?

Ik heb van alles geprobeerd: oordoppen, ontspanningsoefeningen, slaapmutsjes etc. Onze extra slaapkamer is zijn werkkamer, dus lig ik nu geregeld op de smalle bank in de woonkamer. We hebben steeds vaker woorden ’s nachts en overdag door slaapgebrek allebei een kort lontje. Hij is niet van plan naar de dokter te gaan. Ik ben aan het einde van mijn latijn. En nu?

Beste slapeloze: Je bent niet de enige en ik heb met je te doen. Gescheiden slapen is de eenvoudigste oplossing maar daarmee is het probleem niet de wereld uit. Dat is de snurker, niet het snurken. Werkelijk attente, betrokken en empathische mannen kan het wél wat schelen als hun vrouw niet kan slapen. Jouw man lijkt overdag dr. Jekyll, ’s nachts mr. Hyde. Slaapgebrek kan een depressie veroorzaken en misschien schaamt hij zich voor zijn gesnurk (zó niet sexy!). Of is hij bang voor een onderliggende ziekte, maar botheid en ontkennen zijn geen volwassen reacties van een geliefde die beloofd heeft in goede en slechte tijden van je te houden.
Jullie zijn nu geen team dat strijdt voor gezamenlijk geluk en je bent terecht teleurgesteld en verontwaardigd dat je man niet mee wil werken het tij te keren. Het is eenzaam in een eenpersoons team.

Hoeveel slapeloze maanden op de bank heb je nog nodig voor je een einde gaat maken aan de marteling door slaaponthouding? Vraag hem rustig waarom hij boos wordt op jou, terwijl jij degene bent die lijdt aan een slaapgebrek waar hij iets aan zou kunnen doen, ook voor zichzelf. Bespreek de route: eerst medisch onderzoek, dan een openhartig gesprek over jullie probleem en eventueel relatietherapie.

(Ik zou natuurlijk nooit onderstaande alternatieve oplossing adviseren die ik ooit van een *collega heb gehoord: 1. Koop of huur een didgeridoo. 2. Wacht tot je man begint te snurken. 3. Begin te spelen. 4. Als hij wakker wordt en over lawaai klaagt zeg je: “Je bent gewoon een lichte slaper die wakker wordt van het minste of geringste geluidje en je zou echt geen probleem moeten maken van een nachtje didgeridoën.” Herhaal zo nodig vanaf 2.)

* Esther Perel? Sue Johnson? John Gottman?:)

www.beter-samen.nl