Samengestelde gezinnen, het blijft lastig

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Al 9 jaar komen mijn 2 stiefzonen eens in de 14 dagen bij ons van vrijdag tot zondag. Ik ben graag gastvrouw en doe boodschappen, zorg voor lekker eten en maak schoon daarna. Sinds de oudste zoon studeert komt hij te pas en te onpas binnenvallen omdat hij in het weekend andere activiteiten heeft, wat ik heel storend vind. Hij heeft altijd al moeite met mij gehad en kan nu ronduit bot zijn.
Het kost mij moeite hem niet eens goed de waarheid te vertellen. Mijn vriend wil dat zijn kinderen zich thuis voelen bij ons en het maakt hem niets uit wanneer ze binnenvallen. Ik heb mijn eigen leven en wil dat ze rekening houden met mij. Kan ik hier wat van zeggen?

Beste Gastvrouw: Het gaat hier over de kinderen van je vriend, niet over gasten. Wees minder gastvrouw, meer moeder. Het betekent veel voor zijn kinderen zich vrij en thuis te voelen; jullie huis is ook hún huis. Vraag je vriend om je te helpen met koken of de boodschappen nu er meer van je gevraagd wordt. Laat ook je stiefzoon op subtiele wijze rekening met jou houden: ”Lieverd, zou je me willen laten weten wanneer je komt, dan kan ik je lievelingsdrank/vegan maaltijd/ chips in huis halen”.

Deze jongen zat in het begin van de puberteit toen zijn ouders uit elkaar gingen, waar hij niets aan kon doen, net zomin als aan jouw komst als stiefouder. Het is ongetwijfeld een moeilijke tijd voor hem geweest, en wie weet hoeveel moeite hij ermee heeft gehad, zonder zich gesteund te voelen? Dit vormt de basis van zijn huidige gedrag en inmiddels zijn de verhoudingen verhard.

Vergeef het hem. Dit gaat niet over jou, maar over zijn gezin van herkomst en voor kinderen is de nieuwe partner vaak een indringer. Dat hij blijft komen, geeft aan hoe belangrijk jullie voor hem zijn. Kies ervoor een optimistische, positieve speler te blijven. Laat je vriend weten dat zijn zoon onaardig tegen je doet en hoewel hij daar eigenlijk te oud voor is, júllie indertijd de volwassenen waren en daarom kun jij nu met compassie naar hem kijken. Negeer de botheid van de oudste, als die weer eens opspeelt en houd je blik gericht op de toekomst. Ook als het niet mocht werken heb je niets te verliezen door je aardig en terughoudend op te stellen en de jongens een goed en veilig thuis en lekker eten te blijven bieden. Gelijk men zaait, zo zal men oogsten.

www.beter-samen.nl: Welkom samengestelde gezinnen