Prangende vraag bij eerste date

Wills Langedijkcolumn

Waarom ben jij gescheiden?

Beste Wills: Ik (51) ben gescheiden en de relatie daarna is na 4 jaar samenwonen ook beëindigd. Nu ben ik weer aan het daten en ontmoet veel gescheiden mannen. Het zou zo verhelderend zijn als je meteen kon vragen waarom zo’n man gescheiden is en hoe hij daarop terugkijkt. Het antwoord zou veel kunnen vertellen over of hij echt klaar (of zelfs geschikt) is voor een andere relatie. Wat vind jij, gewoon vragen of wachten tot het een keer toevallig ter sprake komt?

Beste: Absoluut vragen! Maar de timing is tricky en per geval verschillend: de ene man is een spraakwaterval, de ander laat niet snel het achterste van zijn tong zien. Belangrijke gebeurtenissen zoals kinderen, scheidingen, ziekte en dood komen vanzelf ter sprake gedurende de kennismakingsperiode. Komt er een vervolgafspraak, zul je meer de diepte ingaan. Blijft het dan nog steeds oppervlakkig, kun je vragen: “Goh, je hebt het nog niet gehad over je vorige huwelijk, is dat ergens om?”

Te snel vragen: “Waarom ben je gescheiden?” kan een oppervlakkig of ontwijkend antwoord opleveren. Oppervlakkig omdat iemand die zichzelf van zijn beste kant wil laten zien er iets moois van zal maken (hé, dit is daten! Het T-shirt met de tekst: “Omdat ik een dief en oplichter ben” moet nog gemaakt worden). Bij ontwijkende antwoorden gaat het niet persé om slechte bedoelingen maar hij kan de privacy van zijn ex -ooit een geliefde- willen beschermen tot hij jou kan vertrouwen.

Het juiste moment -eindelijk!- is als je merkt dat je graag bij hem bent, je jezelf kunt zijn, je belangstelling groeiende is, en je nog steeds een versnipperd beeld hebt van zijn scheiding. Vraag het hem dan rechtstreeks en wacht af of hij boos wordt, de vraag uit de weg gaat, zijn ex zwart maakt, zichzelf vernedert, óf een scheiding beschrijft waarin hij geloofwaardig toegeeft dat beide partijen fouten gemaakt hebben.

Daarna is er nog tijd genoeg om uit te vinden hoe het echt werkt tussen jullie. Je heb de leeftijd des onderscheids, en ervaren dat we mensen tegenkomen met een eigen plan en agenda. Vertrouw op jezelf dat je mensen zult kiezen die goed voor je zijn en beschouw een scheiding niet als een mislukking was maar als een kans om betere keuzes te maken in het vervolg.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo en Texel.advertentie