Niet bemoeien met de scheiding van je broer, zus.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn broer is voor de tweede keer getrouwd en het gaat weer niet goed. Mijn (huidige) schoonzusje met wie ik het goed kan vinden heeft haar zorgen met mij gedeeld. Ik zie hetzelfde gebeuren als aan het einde van zijn eerste huwelijk. Hij is nonchalant, ongrijpbaar, belooft van alles en doet vervolgens niets. Zij heeft eindeloos oplossingen aangedragen en nu is de rek eruit. Ook relatietherapie heeft niets opgeleverd, hij nam het gewoon niet serieus. Ik weet het: hij is volwassen, mag doen wat hij wil, dit is niet mijn huwelijk, maar dit gaat me aan mijn hart, ook voor hun dochter, mijn lievelingsnichtje. Wat kan ik tegen hem zeggen?

Beste Zus: Niet jouw circus, niet jouw apen. Hij is een volwassen man met eigen verantwoordelijkheden. Waarschijnlijk zit er geen kwaad in en wil hij ook een goed leven leiden. Jij wilt hem behoeden voor fouten en hartzeer maar je was, bent en blijft een buitenstaander, een bijrol, in hun huwelijk. Bemoei je er niet mee en vertel hem niet wat hij zou moeten doen. Blijf gastvrij en hartelijk tegen iedereen, vooral voor je nichtje en slik: “Alsjeblieft, word eens wakker!” in. Je kunt wél zeggen waar jouw zorg ligt: dat zijn vrouw gefrustreerd is en op het punt staat de relatie te verbreken omdat hij niet de consequenties neemt van de oplopende conflicten.

Zeg hem éénmalig, face-to-face: “Ik zal altijd van je blijven houden, lieve broer, of je nu drie keer gescheiden bent of 30 jaar getrouwd, het is jouw leven, maar ik wil iets kwijt. Je vrouw vraagt al lange tijd jouw aandacht en nu staat ze op het punt de relatie op te geven. Dat heeft ze me verteld en ik heb het met eigen ogen gezien. Weet wat je kwijtraakt als ze gaat. Ik zou het niet verdragen als je dit niet in de smiezen had en ik het je niet gezegd zou hebben. Daar laat ik het bij.”

Trek je terug in de coulissen en wacht af hoe het drama zich verder ontvouwt. ‘The least little bit can do so much’, verzuchtte jaren geleden de schilderende Bob Ross in zijn televisieprogramma The Joy of Painting. Laten we het hopen.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.