Niet alle mannen zijn misbruikers

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn beste vriendin is in haar jeugd misbruikt door een oudere (bijles) leraar die door iedereen vertrouwd werd. Ze heeft er jaren niet over willen praten maar toen ze vanwege een burn-out therapie kreeg, ging de beerput open. Daarna leek het beter te gaan. Helaas, door de recente misbruik incidenten – The Voice – gaan oude wonden open en nu deugt er geen enkele man meer. “ Mannen zijn klootzakken. Houdt het dan nooit op?”, ventileert ze op de sociale media. Ik wijs haar op  ‘goede’ mannen: mijn vader, haar broers, noem maar op, maar zij zegt dat ik me een rad voor ogen laat draaien en dat mannen achter hun keurige façade structureel niet deugen. Ik raak geïrriteerd en lamgeslagen en wil deze zwart-wit mening niet meer horen. Wills?

Beste Vriendin Van: Stel haar voor om een stapje terug doen van alle (sociale) media om op adem te komen en voor zichzelf te zorgen. Er zijn nu genoeg andere vrouwen die naar voren komen met hun verhaal om zo onrechtvaardigheid aan het licht brengen. Het is dapper genoeg als ze zichzelf beschermt door niet de slechtste ervaringen uit haar leven de overhand te geven en om zich heen te gaan slaan.

Jouw getraumatiseerde vriendin zit vol woede tegen de andere helft van de wereld en ziet daar niets verkeerds in, sterker: ze veroordeelt jou omdat jij het niet met haar eens bent. Haar felheid kan gevolgen hebben voor mannen of jongens met wie ze werkt, opvoedt, onderwijst, verdedigt, relatie heeft, behandelt of voor zorgt, en óók voor jullie vriendschap nu er geen begrip over en weer is en ze onterecht voorbij gaat aan de individuele schuld of onschuld van mannen.

De grensoverschrijdende incidenten van de laatste tijd zijn misdaden tegen zowel de betrokken vrouwen als tegen alle andere vrouwen. Maar voor de toerekenbaarheid geldt dat het om individuele daders gaat, niet om mannen in het algemeen. Rechtvaardigheid vraagt van ons per incident, per persoon te beoordelen wat er is gebeurd, ongeacht aan welke kant we staan.

Dring er bij haar op aan (weer) hulp te zoeken want op deze manier verliest ze het contact met haar omgeving en het geduld van mensen die van haar houden. Wees niet bang tegen haar ‘aan te botsen’. Dat is wat er gebeurt als je grenzen stelt.

www.beter-samen.nl. Amsterdam, Heiloo en Texel.