Mijn vrouw heeft een affaire en ik weet het.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn vrouw heeft me verteld dat ze iemand heeft ontmoet waar ze ‘meer’ mee zou willen. Ik wist meteen dat ze al wat had met deze minnaar. Vanaf dat moment ben ik voor de keuze gesteld haar te vragen ermee te stoppen of te wachten tot het overging. Diep van binnen hoopte ik dat ze er uit zichzelf mee zou stoppen omdat ze erachter zou komen dat ze meer van mij hield. Hoewel ze het ontkent, heb ik me altijd ‘de ideale echtgenoot op papier’ gevoeld (ben helemaal niet perfect). Maar eerlijk gezegd heb ik nooit gevoeld dat ze net zo veel voor mij voelde als ik voor haar. Haar affaire heeft bevestigd dat ze het wel kan voelen, maar misschien gewoon niet voor mij. Wills?

Beste ideale echtgenoot op papier: nare situatie, het spijt me voor je. Stop met nadenken over hoe je wilt dat dit zal gaan maar denk na over hoe het kan gaan. Er zijn meer keuzes dan haar vragen te stoppen met de affaire of te wachten tot het overgaat. Ik vermoed dat je hieraan denkt omdat jouw droom dan uitkomt, als je vrouw zich gepassioneerd in jullie huwelijk stort. Klopt dat? In beide gevallen beëindigt zij haar affaire, blijft met jou getrouwd en blijft jouw hoop op ware, gepassioneerde liefde intact.

Hierop hopen lijkt niet erg reëel,  dus adviseer ik je na te denken over andere mogelijke scenario’s.

Jullie huwelijk beëindigen natuurlijk; of het zo voort laten kabbelen wetende dat het klopt dat je slechts de ideale echtgenoot op papier bent en je verwachtingen over haar bijstellen. Of samen blijven en doen wat zij doet, zonder scrupules. Zeg het haar, zoals zij het jou vertelde, als je belangstelling hebt voor iemand anders en begin een affaire.

Stuk voor stuk geen geweldige keuzes maar het gaat steeds over iets anders doen in plaats van ergens op wachten zonder dat er tekenen zijn dat er iets gaat veranderen.

“Spring has past, summer has gone and winter is here…. And the song that I was meant to sing…. remains unsung, for I have spent my days stringing and unstringing my instrument.”

Dat is een marteling. Wat je ook doet, doe dat jezelf niet aan.

www.beter-samen Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.