Mijn vrouw drinkt

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vrouw heeft een kwaaie dronk. Sinds een paar maanden zijn we (ik ben ook een vrouw) in relatietherapie. Ze kan zo gemeen worden als ze te veel drinkt en pijnlijke dingen zeggen waar ik dagen last van heb.

Meestal loop ik weg om het niet te hoeven horen. Wat het erger maakt is dat ze het zich niet kan herinneren als ik haar er een dag later op aanspreek. Ze zegt dan dat het haar spijt en ze belooft op haar alcoholgebruik te letten, omdat ze zichzelf haat als ze zoveel gedronken heeft. Dan drinkt ze een poosje wat minder tot het weer fout gaat. Hoe vaak heb ik haar al gezegd dat ik bij haar weg ga? Toch blijf ik. Waar ga ik de moed vinden haar duidelijk te maken dat het genoeg geweest is?

Beste Echtgenote: Zeg tijdens de therapiesessies dat haar alcoholgebruik en gewelddadige tirades een hoofdrol spelen in het al dan niet voortbestaan van jullie huwelijk. Jouw vrouw heeft geen label nodig maar professionele hulp. ‘Ik weet dat je probeert minder te drinken, maar het lukt je niet. Zoek hulp’. Ze zal het ongetwijfeld afzwakken, maar jij hebt het recht en de verantwoordelijkheid jouw waarheid te vertellen. Maak, als het je niet te ver gaat, geluidsopnames of filmpje van zo’n uitbarsting. Mogelijk dat zo’n confrontatie met haar wangedrag dan wel bij haar aankomt.

Afgezien daarvan: jij gaat voor jezelf zorgen en door weg te lopen tijdens een scheldpartij heb je jouw eerste grens al te pakken. Eigenwaarde en moed komen niet zomaar uit de lucht vallen, ze zijn het gevolg van positieve ervaringen en je gesteund voelen. Vraag je huisarts om een doorverwijzing, want je zult dit zelf moeten doen maar je bent niet alleen. Laat je vrouw weten dat ze verder kan leven met jou of met koningin alcohol, maar niet met allebei samen.

Zeg vooral niet om de pijn te verzachten dat het aan jou ligt, niet aan haar. Voor haar eigen bestwil zeg juist dat het aan haar alcoholgebruik ligt, níet aan jou. Vraag jullie therapeut uitleg te geven over de patronen en voorspelbaarheid in relaties met een alcoholprobleem en gebruik dit als bevestiging van wat je al uit eigen ervaring wist. Links of rechtsom zal er iets veranderen. Zo waarlijk helpe jullie God almachtig.

www.beter-samen.nl Heiloo, Amsterdam en Texel.