Mijn vriendin wil meer ruimte. Kon ik maar op ‘reset’ drukken.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn vriendin liet me na vier jaar samenwonen weten dat ze meer ruimte nodig had en dat we ons verder moesten ontwikkelen, wilden we een toekomst samen hebben. Hoewel ik vind dat ontwikkelen ook samen kan heb ik me er bij neergelegd.
Op onze laatste avond hebben we bewust niet alles wat we al besproken hadden nog eens herhaald maar gegeten, gedronken, gelachen en met veel sorry’s en dankjewels afscheid genomen met een ‘wie weet, in de toekomst…’. Sindsdien hebben we vriendschappelijk contact. Mijn probleem is dat ik hoop dat het goed komt en zij laat hetzelfde doorschemeren. Ik zou het liefst op reset drukken, terwijl ik weet dat ik mijn eigen leven moet leiden, ongeacht welke deur er open staat of niet.

Beste Reset: Liefde, noodlot, spijt en herinneringen. Ken je de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind? Twee mensen in een gecompliceerde relatie besluiten- nadat de relatie verbroken is en ze voortdurend herinnerd worden aan elkaar – alle herinneringen te (laten) wissen. Dan komen ze elkaar – met een schone lei – weer tegen, maar lopen opnieuw vast in relatieproblemen. Resetten blijkt als de titel van de film: een belofte, een wens en een leugen want het leven laat zich niet uitwissen en gladstrijken, het vult zich onherroepelijk tot in alle hoeken en gaten met gedoe en gebeurtenissen. Juist door ervaringen kun je het grotere geheel begrijpen. Jullie laatste avond was bijzonder binnen de hele context van de relatie, de hoogte- en dieptepunten. Resetten kan niet, iets nieuws beginnen wel.

Dat hebben jullie gedaan door de relatie te beëindigen en dat kun jij ook voor jezelf. Zonder haar of jullie verleden te vergeten ga je verder. Vóóruit. Niet blijven plakken bij de deur die naar haar leidt in de hoop dat wat jullie hadden terugkomt. Terug naar toen kan niet zingt Harry Styles: ‘You know it is not the same as it was’, en veranderen doe je niet als je in het verleden blijft leven. Panta Rhei Ouden Menei; alles stroomt, alles gaat voorbij. ‘Leven is een eigenaardig en wispelturig iets en laat je maar verrassen door wat het voor jou in petto houdt voordat je (quote Eternal Sunshine) een mooi antiek schommelstoeltje tegenkomt om in te sterven’.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.