Mijn vriendin kan niet vergeven.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills, Mijn vriendin en ik gaan samenwonen. Ik hou van haar: ze is mooi, grappig en ondernemend. Wat me bezighoud is hoe zwart-wit, goed-fout ze kan denken en doen. Niet over kleine dingen en niet tegenover mij hoor. Ze accepteert mijn geïrriteerde gedrag nu we veel thuis werken en dat ik in het weekend lange wielertochten maak met vrienden. Maar tegenover anderen kan ze zo rücksichtslos zijn dat ik niet weet of dit een rode vlag is?

Bijvoorbeeld: zes jaar geleden heeft haar ex-vriend haar bedrogen met haar zusje. Ze zijn nog steeds samen. Ze heeft het haar zusje en haar ex niet vergeven en gaat alle contact uit de weg. Van de overige familieleden verwacht ze loyaliteit want wie niet voor haar is, is tegen. Ander voorbeeld: Een van haar beste vriendinnen had het een tijd erg moeilijk, reageerde dat af op haar omgeving en kon heel onredelijk zijn. Mijn vriendin is haar door dik en dun blijven steunen totdat na het zoveelste ‘ding’ haar geduld op was en ze de vriendschap heeft verbroken. Er is geen contact meer geweest, hoewel haar vriendin echt geprobeerd heeft het weer goed te maken. Indertijd stond ik achter haar beslissing maar nu denk ik: kom op zeg. Mijn vriendin geeft toe dat ze mensen die haar iets hebben aangedaan moeilijk kan vergeven. Zo is ze nu eenmaal en dat kan ze niet veranderen. Hoe gaat dat voor mij uitpakken?

Beste Grijs: Zo is ze omdat ze tot nu toe geen reden ziet anders te zijn. Of dat is omdat ze dat niet ‘wil’ of niet ‘kan’ maakt nu niet uit. Is dit gedrag voor jou een rode vlag? Ja. En nee. Ja, als iemand zo bestraffend is, zo ongevoelig voor spijtbetuigingen van anderen, zo ongevoelig voor het grijze gebied van het grote menselijke onvermogen, er een alarmbel moet afgaan. Wie niet voor haar is, is tegen? Heftig.

De dreiging dat jouw vriendin op een kwade dag ook klaar is met jou, kan tussen jullie in komen te staan. Maar: het duidt ook op een heel kwetsbare kant aan haar, waarbij ze zichzelf beschermt tegen dat wat over haar eigen pijngrens heengaat.

Als jij vraagt of dit een reden is om niet te gaan samenwonen (jíj grijs?!), bekijk het dan eens vanaf de andere, óók begrijpelijke kant. Als jouw zus vreemdgaat met je vriend komt het verraad wel heel dichtbij. Dan loop je de kans dat je de bedrogen zus kwijtraakt. Misschien voorgoed. En als je beste vriendin je tijdens een crisis als boksbal gebruikt kan ze daar op een gegeven moment genoeg van hebben, tijdelijk of voorgoed.
We hebben allemaal onze grenzen. Als die worden overschreden, onderhouden de meeste mensen daarna een oppervlakkige relatie (denk minzaam glimlachje) met degenen die ‘emotioneel dood’ voor ze zijn en omzeilen zo de confrontatie. Jouw vriendin is anders en gaat het conflict en de confrontatie aan. Is dit aan te bevelen? Nee, maar mensen weten wel waar ze aan toe zijn. Dus als je met haar gaat samenwonen: wees aardig.

www.beter-samen.nl