Mijn moeder is verliefd en daar heb ik moeite mee.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn moeder heeft een vriend nadat onze vader krap 18 maanden geleden  overleden is. Fijn voor haar, maar het stoort mij zo hoe verliefd ze doet in het bijzijn van ons en de kleinkinderen. Zo deed ze niet tegen mijn vader. Pijnlijk  te zien hoe ze hem vergeten lijkt. Ik heb steeds minder contact met haar. Als ze zich beklaagt klap ik dicht. “Als je je niet zo aan zou stellen zou je me vaker zien”, zou ik willen zeggen. Wills?

Beste Wrokkig: Zeg dat. Op een aardige manier. Ze mag weten wat zich afspeelt in jouw hoofd. Hoe moeilijk ook om je uit te spreken, altijd beter dan zomaar wegblijven. “Mam,  ik ben blij voor je dat je weer gelukkig bent, maar het is moeilijk te zien hoe overdreven je tegen  deze man doet, terwijl ik Pap nog steeds mis.” Dit gaat over jouw verlies; over de relatie met je vader die je koestert. Niets wat je moeder doet kan dit veranderen.

Zíj wordt niet een slecht mens nu lijkt alsof ze gelukkiger is met deze vriend dan met je vader. Het doet niets af aan de relatie van je ouders die op hun manier van elkaar hielden en een leven samen hebben opgebouwd. Ook als het niet altijd even makkelijk was. Goede mensen en goede relaties zijn twee verschillende dingen. Zelfs een hele hechte, intense relatie die alleen door de dood verbroken kon worden, kan -voor oud en jong-  onverwachts  in de schaduw komen te staan van een nieuwe liefde. Wie weet hoe zwaar ze het gehad heeft na zijn overlijden en is nu het hek van de dam.

Wees transparant: “Mam, ik ben blij voor je maar ik ben er gewoon niet klaar voor jullie getortel”.

Had ze langer moeten wachten? “Stand up in a clear blue morning. Until you see what can be”. Van dichtbij meegemaakt dat iemand, uit respect voor de overledene, een half  jaar wachtte met daten van de weduwe.14 maanden later was zij dood. “When You See a Chance, Take It”, zong Steve Winwood alweer 40 jaar geleden. Leven gaat over timing en kansen pakken. Je weet nooit hoe lang je nog hebt.

Beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo, Texel.