Mijn man is een pessimist

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn man is altijd al een zorgelijk type geweest. Ik kan er goed mee omgaan want weet ik dat het wel goed komt. Een vervelende leidinggevende ging zelf weg, de wind hield het droog op ons tuinfeest en door ons heel streng aan de regels te houden hebben we geen corona gekregen Maar gezellig was het niet.

Nu heeft hij slapeloze nachten van de inval van Rusland in de Oekraïne. Met mij valt over serieuze dingen niet te praten, zegt hij. Dat klopt want er is niets aan te doen of het lost vanzelf wel op. Hij zou blij moeten zijn dat ik niet ook klaag en pieker, want dan zouden we samen niks anders doen. Soms zou ik tegen hem willen roepen: Word toch eens volwassen!

Beste Optimist: Wie de schoen past trekke hem aan. Het zorgelijke karakter van je man is voor jou geen probleem, maar uit je verhaal klinkt het tegendeel. Hij heeft last van (chronische?) stress en heeft daar hulp bij nodig, geen ontkenning.
Hoogste tijd voor een goed gesprek om hem uit te leggen dat jij er ten onrechte van uit bent gegaan dat hij de pessimist is en jij de optimist en dat jullie elkaar zo in evenwicht houden. Nu pas begrijp je dat hij nooit zijn akkoord heeft gegeven op deze rolverdeling.
Zeg hem dat het je spijt dat hij dacht dat jij niet luisterde of hem niet serieus nam. Wat je deed was afstand nemen omdat je ervan baalde alles te moeten tegenspreken wat er fout zou kunnen gaan, waardoor hij zich vast in de steek gelaten heeft gevoeld terwijl hij juist (liefdevolle) aandacht nodig had om minder te hoeven piekeren?

Dan luister, luister, luister. Naar wat hij hierover én over jou te zeggen heeft. Als jullie open naar elkaar kunnen zijn laat ik het hierbij. Als dat niet zo is raadpleeg de huisarts. Piekeren hoeft niet ‘zijn ding’ te zijn en mindfulness kan helpen anders met gedachtes om te gaan. Anderzijds, ‘Optimisten zijn slecht geïnformeerde pessimisten’; het leven is onzeker en je kunt wel vertrouwen op lotsbestemming of God’s hand maar je weet het nooit dus je kunt maar beter voorbereid zijn. Neem Cassandra, die zonder gehoor, de val van Troje voorzag. De rest is geschiedenis.

www.beter-samen.nl Amsterdam, Heiloo en Texel.