Mijn man heeft verdriet na het overlijden van zijn beste vriend.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Drie weken geleden is de beste vriend van mijn man overleden. Ze kenden elkaar al vanaf de lagere school. Hij houdt zich groot en op de begrafenis was hij degene die iedereen troostte. Ik zie hoeveel verdriet hij heeft en wil er zo graag met hem over praten. Niet nodig. Eergisteren vond ik hem midden in de nacht huilend op de bank. We hebben elkaar vastgehouden totdat hij weer rustig was. De volgende ochtend geen woord. ‘Echte mannen huilen niet’, zo is hij opgevoed, maar het kan niet gezond zijn alles op te kroppen. Wills?

Beste Tranen: Wat verdrietig voor hem. We willen zo graag iets doen aan het verdriet van naasten maar verzanden vaak in niets doen of invullen. Hartverscheurend hem zo te zien maar jij kunt zijn verdriet niet fixen. Als je zelf makkelijk huilt of er juist wel over wil praten, kun je op het verkeerde been gezet worden door hoe hij met dit verlies omgaat. Mannen rouwen vaak anders dan vrouwen. Ook speelt de omgeving een rol: iedereen heeft een mening over hoe je moet rouwen. Het is altijd te snel of te langzaam.
Dat wetende, laat ‘hoe het zou moeten’ los, vertrouw hem en geef hem de ruimte. Je denkt hem te kennen maar stel hem twee eenvoudige vragen en voorkom dat je (goed bedoeld) de plank misslaat: ’Wat kan ik doen om je te helpen? En wat helpt absoluut niet?’ Luister. Daarna luisteren. En nog eens luisteren, volgens psycholoog Manu Keirse.

Kinderen leren zich te schamen voor hun gevoel? – echte mannen vertellen kinderen allang niet meer dat echte mannen niet huilen-  maar dat maakt het niet per definitie verkeerd géén emoties te tonen. Streven zou niet moeten zijn om allemaal op dezelfde manier met liefde en verlies om te gaan maar de ruimte te krijgen het op je eigen manier te doen. Het heeft jouw man goed gedaan anderen te troosten op de begrafenis. Er zijn er genoeg die hun omgeving een sterke schouder bieden, en alleen privé hun tranen laten stromen, net als hij.

Let een beetje op hem, wees beschikbaar, laat weten hoe erg je het voor hem vindt dat zijn vriend overleden is. Geef hem tijd en ruimte. Luister met je ogen en met je hart. Jullie gaan hier doorheen komen – samen.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.