Mijn kleinzoon is transgender

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn kleinzoon denkt dat hij transgender is. Tot een jaar geleden heeft hij het daar nooit over gehad en hij is in therapie nu. Het is wennen dat  mijn kleindochter een kleinzoon is. Ik ben altijd zijn grootste fan geweest en wil dat blijven, wat er ook gebeurt. We praten er vaak over -ook over Raven Dorst in Zomergasten- ik kan hem alles vragen en hij helpt me om het te begrijpen. Het is gevoelig want toen ik vroeg of hij het zeker weet zag ik hem in elkaar krimpen. Wat kan ik wel en wat niet vragen of doen?

Beste Oma: Je hoeft het niet te begrijpen om te accepteren en goed voor hem te zijn. Liefdevoller is hem serieus nemen en later in je eigen tijd, op je eigen tempo en eigen manier uitzoeken wat het allemaal betekent en hem niet als google te gebruiken. Het je eigen maken van de diversiteit op het gebied van gender (lhbtqia+) en genderbewust taalgebruik is jouw eigen proces waar je wel even zoet mee zult zijn. Niet onbelangrijk want stelt Jan Kuitenbrouwer: “Het nieuwe gender denken is weliswaar bedoeld als bevrijding, maar heeft een hele reeks taboes en gevoeligheden met zich meegebracht. Wat mag je vragen, wat mag je veronderstellen, wat mag je ter discussie stellen?’. Op kousenvoetjes te werk gaan hier en je ervan bewust zijn dat hij jou zijn vertrouwen heeft geschonken. Meer heb je van hem niet nodig, maar hij wel van jou. Suggesties hoe jij als grootste fan er voor hem kunt zijn ipv hij voor jou:

1.Hem bij zijn nieuwe naam noemen en hij, hen of die in plaats van zij. 2. Als je je verspreekt rapido verontschuldigen en niet in discussie gaan. 3.Tijd samen niet gebruiken om‘te begrijpen’, maar ontspannen. 4. Zeggen dat je van hem houdt en trots op hem bent, hem steunt, dat jij zijn oma bent en dat je niet alles hoeft te snappen om aardig te zijn en aan zijn kant te staan. 6.Geld geven om nieuwe kleren te kopen en geen commentaar geven op uiterlijk, dates of vrienden. Etc etc lezers?

Hij zal je er des te meer om waarderen, cisgender oma.