Mijn ex verspreidt leugens over mij

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn ex verspreidt leugens over mij. Door zijn beste vriend word ik ervan beticht mijn ex financieel uit te kleden na hem in de steek te hebben gelaten en hem te stalken om hem kapot te maken. De details van de scheiding zal ik je besparen Wills; je zou het niet begrijpen en niet geloven bovendien deel ik deze ellende alleen met mijn naasten. Waar bemoeit hij zich mee? Ik werd boos, wilde mezelf verdedigen maar kwam niet verder dan: ’Je hebt een eenzijdig en onjuist beeld van de werkelijkheid’. Wat had ik anders kunnen zeggen of doen? Dit kost zo veel energie.

Beste Anders: Iedereen, ook beste vriend van ex, mag van alles vinden, maar kritiek voor je houden in plaats van ongevraagd te ventileren is een zeldzame deugd die in weinig tuintjes bloeit. Voor jouw rust en zaligheid is het zaak steeds te focussen op de allerbelangrijkste vraag: is het goed voor mij? Is het goed voor jou, leugens tegen te spreken tegen de verkeerde? Is het goed voor jou in te gaan op provocaties? Is het goed voor jou anderen op hun wenken te bedienen? Want je hóeft niks recht te zetten, uit te leggen, te weerspreken. Je bent in deze niemand iets verschuldigd. Punt.

‘Niets doen in actie’, uit de Tao Te Ching, is iets anders als passiviteit of gelatenheid. Stiltes laten vallen of provocerende opmerkingen negeren als je uitgedaagd wordt vraagt om volharding en moed. Optimaal actief was Jada Pinkett Smith – in haar beeldschone smaragdkleurige avondjurk- tijdens de Oscars toen Rock meende een kwinkslag te maken over haar (door alopecia) kale hoofd. Ze lachte niet, zelfs geen beleefde glimlach. Hem aankijkend trok ze misprijzend haar wenkbrauwen omhoog en ging door met ademen. Haar echtgenoot Will Smith daarentegen trok ten strijde. “Love will make you do crazy things,” excuseerde hij zich naderhand voor de mep die hij Rock verkocht had. Nee, het is veel complexer. ‘Crazy makes you do crazy things’. Will Smith zit met de scherven, en wordt nu getroost door zijn vrouw.

De volgende keer een ‘Jada’tje? Ooit zal de wereld de ware aard van jouw ex zien, of niet, maar het zal er voor jou allemaal niet meer toe doen. De honden blaffen, jouw karavaan trekt verder.

Beter-samen.nl. Amsterdam, Heiloo, Texel.