Mijn dochter is niet gelukkig.

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Mijn dochter belt me de laatste tijd geregeld over iets wat haar vriend heeft gezegd of gedaan. Ze zijn 1,5 jaar geleden samen gaan wonen in Den Helder. Haar vader en ik waren daar niet zo enthousiast over, omdat hij nogal dominant en bazig kan doen. In bedekte termen heb ik tegen haar gezegd hem wel tegengas te geven maar alla, ze is volwassen (33) en maakt haar eigen keuzes. Nu weet ik niet wat te doen als ze verdrietig en onzeker is, twijfelt over haar relatie, zichzelf en haar toekomst. We zijn bezorgd.

Beste Bezorgd: Als jij hulp wilt om een betere helper te worden: lees verder. Velen onder ons voelen zich grenzeloos verantwoordelijk voor het geluk van onze geliefden en kinderen omdat we óf verantwoordelijke types zijn óf omdat we ons schuldig voelen als we falen. Als de geliefden/kinderen ongelukkig zijn, zijn wij in tranen.
Helaas lukt het ons lang niet altijd onze geliefden/kinderen gelukkig te maken, hoe graag we ook willen (uitgezonderd een nieuwe nier). Dit wetende, in plaats van jezelf uit te putten, zoek naar een haalbare en opbouwende bijdrage om ze een zetje in de juiste richting te geven. Is er tenminste één (ja, jij) die zich beter zal voelen.

Actief helpen, met je handen op je rug, doe je door met oprecht medeleven naar haar te luisteren en vervolgens liefdevolle ‘leading questions’ te stellen: “Hm, dat klinkt niet zo goed – wat doet het met jou?” “Zei hij dat? Wat ga je er aan doen?” Of, als het dan heel erg wordt: “Nee hè, ben jij het hier mee eens? Ik snap dat je hiervan van streek raakt. Wat ga je doen als het nog eens gebeurt?”. Dus niet: “Hoe houd je het vol met deze arrogante kwast?”.

Het is moeilijk je dochter andere keuzes zien maken dan je zelf zou doen in haar plaats, vooral als ze overduidelijk niet gelukkig is met de gevolgen ervan. Een vraag stellen is één manier om de touwtjes in de juiste handen te laten. Zie het als het licht aandoen in een donkere gang die naar de uitgang leidt. Als het je lukt je neiging om in te grijpen de kop in te drukken en heftige emoties zoals boosheid en angst te reguleren, geef je je dochter het nuttigste geschenk in roerige tijden: ruimte om haar eigen kracht aan te boren en zichzelf te helpen.

Beter-samen.nl Helpt waar het pijn doet.