Mijn bonusdochter irriteert me

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: mijn bonusdochter heeft er een handje van nogal eens te laat te komen en mijn man, ik en de andere kinderen moeten dan wachten. Het stoort me omdat ik er tijd en moeite (en kosten) in steek een paar keer per jaar 15 mensen uit te nodigen. Ze neemt nooit iets mee of biedt ook niet aan te helpen. Ze zegt dat ze ADD heeft maar zoekt geen hulp. Ze heeft geen werk. We hebben haar geadviseerd geld opzij te leggen voor haar en de kinderen of een baan te zoeken, want ze dreigt regelmatig te willen scheiden van haar vriend die teveel drinkt. Mijn man, die haar als alleenstaande vader heeft opgevoed, ziet hij haar gedrag door de vingers. Mijn kinderen vinden haar ‘vaag’ . Ik wil niet langer  wachten op een vrouw van 40 die zichzelf nog steeds als papa’s kleine meisje gedraagt. Ik wil gezellige, geen-gedoe familie etentjes. Wills?

Beste GenoegVan: als je om 19.00 gaat eten, zeg dan tegen haar 18.00. Houd plaatsen open aan het einde van de tafel, dan kunnen ze zo aanschuiven als ze te laat zijn. Serveer om 19.00 precies en zeg als ze later komen: ‘Hoi allemaal, fijn dat jullie er zijn (niet sarcastisch), kom, schep op’.

Ik heb ook ongevraagd advies voor je, bonusmoeder. Deze veertigjarige zonder inkomen, met een alcoholische? partner, wellicht beperkingen en geen doel behalve loze dreigementen, heeft grotere problemen dan te laat komen op 3 etentjes per jaar of ‘vaag’ zijn. Zij zit in een hele lastige situatie. Laat alsjeblieft jouw grootste zorg niet zijn dat het eten koud wordt.

Je zult haar op moeten tillen voordat je haar op haar plaats kan zetten. Uiteindelijk zal jouw stiefdochter zichzelf en haar gezin moeten helpen, maar nu heeft ze jullie nodig: ‘We maken ons zorgen om je, ADD is gecompliceerd en alcoholverslaving destructief. Wil je ons laten helpen door hulp voor je te zoeken?’. Geef een lijstje met goede therapeuten, en betaal de kosten (als ze dat zelf niet kan). Door iets voor haar te doen wat haar kan helpen én door je verwachtingen bij te stellen zul je minder geïrriteerd zijn tijdens het volgende etentje. Ook leuker voor de anderen.  

Eat that, bonusmoeder.

www.beter-samen.nl Relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel