Kinderen voelen thuis de spanning haarfijn aan

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Het loopt niet lekker tussen mijn vrouw en mij en we maken steeds vaker ruzie. Waarover is ingewikkeld en ik zal er hier niet op ingaan.
Onze kinderen voelen haarfijn aan dat er spanning is en de jongste vraagt geregeld waarom we naar doen tegen elkaar. Soms denk ik dat ze oud genoeg zijn om het te begrijpen en sta ik op het punt om het voorzichtig uit te leggen. Ik twijfel, want het zal ze niet geruststellen, maar dan snappen ze tenminste waar het om gaat. Eens? Of is het beter ze de details te besparen?

Beste Spanning: Niets zeggen is geen optie. Ik weet niet waar het om draait en of het de kinderen helpt de details te weten. Benoem de situatie (liefst samen) zonder in te gaan op de oorzaak. “Wij (jullie moeder en ik) hebben een ingewikkeld probleem wat ons af en toe teveel wordt. Dat spijt ons. We praten er over, werken er aan en we gaan ervan uit dat we hier uitkomen.”
Hiermee laat je je kinderen merken dat ze niet alleen toeschouwers zijn maar ook belanghebbenden en dat jullie je bewust zijn van hun bezorgdheid en behoefte aan veiligheid. Ook is het waarschijnlijk dat ze allerlei rampscenario’s in hun hoofd halen en jullie toelichting is geruststellend: niet alle problemen zijn een ramp. Je kunt er over praten en eraan werken samen, ook als het moeilijk en gecompliceerd wordt. Daarnaast zien ze dat jullie zo eerlijk zijn om je tekortkomingen toe te geven: ‘Het spijt ons.’ Last but not least: je doet geen loze beloften die je niet kunt nakomen met: “we gaan ervan uit dat we eruit komen”.

Maar! Jullie zitten vast en moeten stoppen met thuis ruziemaken. ‘Proberen’ is niet goed genoeg. Kijk naar de dynamiek in jullie ruzies. Zie je patronen? Vermoeiende, pijnlijke herhalingen? Nee? Zoek een therapeut die jullie vertrouwen en los dit op, doe wat daarvoor nodig is want zonder oplossing blijft er ruzie in huis. Thuis + Ruzie= Ontwrichting. Als jullie niet samen kunnen leven zonder te ruziën op de lange duur is het de vraag of jullie kunnen blijven samenleven. Wist je dat van alle stellen die uit elkaar gaan maar 25% professionele hulp heeft gezocht om hun relatie te redden? Just saying.

www.beter-samen.nl in Amsterdam, Heiloo en Texel.