Kerstmis

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Zoals ieder jaar rond deze tijd kijk ik graag naar romantische kerstfilms, gisteren nog naar ‘Love Actually’. Maar dit keer betrapte ik mezelf op cynische gedachten, zo van ‘dat is lekker toevallig zeg’ of ‘wie gelooft dit nog’. Wat ben ik, die altijd van romantiek hield, hard geworden het afgelopen jaar nadat mijn relatie na 12 jaar op de klippen liep.

Vervolgens kreeg ik een licht herseninfarct en moest mijn studerende zoon thuis komen wonen om me te helpen. En dan nog corona. Dankzij therapie en antidepressiva gaat het redelijk, maar als er een emotionele scène in een film voorbij komt, kijk ik weg want kan er niet tegen als ze zo kwetsbaar en open tegen elkaar durven te zijn. Ik wil ook wel uit mijn schulp kruipen maar hoe dan? Wills?

Beste Kerstprinses: Kerst maakt alles dubbel zo verdrietig en hoe Charles Dickens wil je het hebben. ‘A Christmas Carol’, over een oude verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis tot inkeer komt, is mijn favoriete kerstverhaal. Jij vraagt je af hoe je zo hard geworden bent. Uit angst en zelfbescherming, net als kinderen die zich achter de bank verstoppen als ze bang zijn? ‘Love Actually’ is een film en daar gelden andere wetten en worden mensen beloond voor hun moed om kwetsbaar te zijn en risico’s te nemen met hun romantische hart. Zij krijgen een kasteel en een prins (Hugh Grant!) en wat krijgen wij als we ons met hart en ziel overgeven in het echte leven? De deksel op je neus (of een troostprijs, als we mazzel hebben).

Het leven heeft je goed te pakken gehad en het is niet gek dat je voorzichtig bent en even genoeg hebt van kwetsbaar zijn. Je bent niet meer wie je was, hebt ervaren wie wel of niet te vertrouwen is en hoe teleurgesteld je kunt zijn. ‘Experience Has Made Me Rich’ zingt Madonna, en volgens mij valt het wel mee hoe hard je geworden bent anders had zo’n film je niet zo kunnen raken. Je durft jezelf alleen niet meer te laten zien. En dat is oké. Zoiets kost tijd. ‘Geef niet op Ebenezer Scrooge met je hart van steen, blijf hopen en geloven’ zeggen we ieder jaar als we naar ‘A Christmas Carol’ kijken. Spoiler alert: het komt goed.
Het leven gaat z’n gang wel en het helpt als je even flink bent en gelooft dat het beste nog moet komen. Want weet je? Zo is het ook, soms.

www.beter-samen.nl Fijne feestdagen.