Karma

Wills Langedijkcolumn

Beste Wills: Karma? Ik hoorde van vrienden dat het bedrijf van mijn ex en haar man failliet verklaard is en hun huis te koop staat. Ik kon mijn leedvermaak nauwelijks onderdrukken en heb getrakteerd op een rondje en geproost op hun tegenspoed. Mijn broer, die er ook bij was, zei niks maar keek misprijzend. Nog diezelfde avond appte hij hoe kleinzielig hij het had gevonden. Bullshit dit. Ik heb het zelden of nooit over ex (of haar man) die misbruik gemaakt heeft van mijn vertrouwen. Ben ik een slecht mens als ik geen compassie heb voor iemand die me bedrogen en opgelicht heeft?

Beste Leedvermaak: Join the club. Ik sta aan jouw kant. Proosten op andermans bankroet verdient geen applaus, maar je broer had beter zijn mond kunnen houden en je dit korte moment (één rondje maar he) van genoegdoening  gunnen. Het is niet goed voor je ziel en mentale gezondheid als je langdurig bezig blijft met de mensen die je pijn gedaan hebben. Ik ben niet van de vergevingspolitie en mocht je daartoe in staat zijn is dat een hele grote stap voorwaarts. Maar mededogen opbrengen voor zeperds van je ‘dementors’ is wel heel veel gevraagd. Je bent maar een mens en die staat van verlichting kan niet van je worden verwacht. Uit je vraag begrijp ik dat je je eigen leven opgepakt hebt, niet bitter bent en het een eenmalige uitspatting was. Welverdiend.

Of je nu in karma -what goes around, comes around- gelooft of niet, de meesten van ons zijn psychologisch geneigd om niet-gerelateerde gebeurtenissen met elkaar in verband te brengen. Wie goed doet, goed ontmoet, slechte mensen krijgen hun verdiende loon en wat je zaait zul je oogsten. Simpelweg omdat we geneigd zijn te geloven in gerechtigheid, harmonie en dat we op zijn minst iets kunnen beheersen in deze onvoorspelbare wereld: ons eigen gedrag en hoe we met anderen omgaan. Jammer dat je broer dat niet snapt.

Beter-samen relatietherapie Amsterdam, Heiloo, Texel.